La Cernăuți a avut loc un miting de doliu cu prilejul împlinirii a 82 de ani de la deportările în masă ale bucovinenilor

13 06 F 7
Reprezentanți ai Administrației Militare Regionale, Consiliului Regional și ai Consiliului Orășenesc Cernăuți, precum și ai opiniei publice au cinstit memoria bucovinenilor care au fost luați cu forța de la pământul lor natal, torturați în închisorile staliniste și în lagărele de concentrare și au murit pe meleaguri străine, în Siberia de gheață.
Potrivit istoricilor, distrugerea fizică a cetățenilor a căror viziune asupra lumii era diferită de cea comunistă a început imediat după lovitura de stat bolșevică din octombrie 1917. Represiunea în masă a atins o amploare fără precedent după foametea artificială din 1932-1933. Cea mai odioasă crimă a regimului stalinist împotriva populației din regiunea noastră a fost deportările în masă din mai-iunie 1941. Cea mai mare campanie de deportare dinainte de război a avut loc în noaptea de 13-14 iunie. Peste 7 000 de persoane au fost deportate din regiune.
13 06 F 9
Cercetătorii istoriei Bucovinei notează că, în prima perioadă de „sovietizare” din regiune au fost reprimați aproximativ 11.000 de cetățeni, iar 1.500 au murit (și aceste date sunt departe de a fi complet). „Nimeni nu a reușit să le frângă spiritul lor iubitor de libertate și dorința de a se întoarce în țara lor natală. Astăzi ne apărăm din nou dreptul de a trăi în propriul nostru stat independent și democratic. Fie ca niciun sacrificiu să nu fie în zadar. Cred că vom învinge cu siguranță, crimele Rusiei vor fi investigate, iar vinovații vor fi pedepsiți pe bună dreptate”, a declarat Iulia Hrițcu-Andrieș, adjunctul șefului Administrației Militar Regional Cernăuți.
13 06 F8
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий