Lavrov s-a plâns de „discriminarea grosolană” a limbii ruse în Ucraina

141205151754_osce_lavrov_ukraine_640x360_afp_nocredit

La cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Bratislava, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a  vorbit despre  „discriminarea grosolană ” a limbii ruse în Ucraina, notează Evropeiska pravda (Adevărul European) preluat de Libertatea Cuvântului.

În contextul problemelor umanitare pe care OSCE ar trebui să le abordeze, el a menționat „fenomenul rușinos” al  neacordării cetățeniei etnicilor ruși în  Letonia și Estonia, precum și discriminarea limbii ruse în Ucraina.

„Limba rusa care este vorbită  de majoritatea populației din Ucraina este discriminată într-o formă grosolană», a spus el.

De asemenea, Lavrov s-a plâns de „persecutarea Bisericii Ortodoxe canonice ucrainene”.

De menționat că foarte mulți  etnici ruși din Letonia și Estonia reușesc cu greu să obțină cetățenia acestor țări. Ei sunt lipsiți de dreptul de participa la alegeri sau de  a ocupa funcții în  administrația publică.  Foarte mulți letoni și estonieni vorbitori de limba rusă ajung  să treacă la cele veșnice, fără să fi primit cetățenia țării unde au locuit.

 

Добавить комментарий