Lumina Stelei de Betleem ce sfinţeşte casa…

ChristmasNavity

Crăciunul, unul dintre cele mai luminoase praznice creştine de peste an, este considerat şi o sărbătoare familială, fiindcă raza Stelei de Betleem sfinţeşte casa, întăreşte familia şi-i adună pe toţi membrii ei în jurul mesei. E o tradiţie veche care porneşte de la începuturile marcării de către creştini a Naşterii Domnului. De două milenii nu se repetă fenomenul astral al „Stelei de Betleem”, însă în fiecare an, de Crăciun, creştinii o văd cu ochii sufletului, iar copiii ce vestesc Naşterea Domnului în casele oamenilor cântă: „Steaua sus răsare ca o taină mare”.

Românii, cu prilejul sărbătorii, îşi urează un Crăciun fericit, ceea ce înseamnă că această stare a sufletului, blagoslovită în ceruri, să dăinuie în fiecare familie.

„Pentru suflet, 9 mii kilometri nu este o depărtare atât de mare…” — Nina Fluieraș, staroste de Bălcăuţi, raionul Noua Suliță.

– Tradiţia Crăciunului, pe care am cunoscuto în casa părintească din Berestea, o păstrez cu sfinţenie aici, la Bălcăuţi, unde mi-am găsit destinul şi-mi este lăcaşul familial. Într-adevăr, este o sărbătoare de familie, dar rar ne adunăm toate neamurile în jurul mesei de Crăciun. Împreună cu soţul Anatolie primim cu drag colindătorii. Din Bălcăuţi au plecat multe familii tinere peste hotare, însă satul îşi are colindătorii săi, înseamnă că are şi perspectivă. Fiica noastră, Cristina ,şi soţul ei, Igor Sainciuc, sunt lucrători ai culturii şi activează în sat. La 28 decembrie ei au organizat un concert de Revelion şi Crăciun la Casa de cultură, la care au participat toate talentele satului. Igor este un bun interpret de cântece populare, dar şi de colinde. Ele au răsunat şi pe scenă, şi în casa noastră.

Cea de a doua fiică a noastră, Irina, se află în Spania, la o depărtare de 9 mii kilometri de casa părintească. Telefonul ne-o face prezentă la sărbătorile familiale. Prin skype comunicăm în fiecare zi cu fratele Vlad Lâsenco, medic-şef sanitar de stat în raionul Cahul, Moldova. El se interesează foarte mult de evenimentele din regiunea Cernăuţi şi este un prieten al ziarului „Libertatea Cuvântului”, citindu-l pe site. Întreaga noastră familie le urează tuturor familiilor din ţară pace, care este cea mai scumpă valoare în timpurile acestea.

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3

Colindele – barometrul tinereții Nicolae FEDOREAN, președintele Consiliului sătesc Budineț, raionul Storojineț:

– Marcând Crăciunul, omul speră că în viața lui se va produce ceva bun, luminos. Este o mare bucurie pentru copii. În această zi, copiii din Budineț nu vor lăsa nici o casă, unde să nu răsune colindele și cântecele de stea. Dintre cei cinci nepoți ai mei, trei neapărat vor umbla cu colinda – Victoria, Veronica și Sofia.

Împreună cu soția Rodica am crescut și am educat două fiice – Oxana și Marcela, care au îmbrățișat profesia părinților – de pedagog – și activează la școala din localitate. Crăciunul ne adună pe toți la masa de sărbătoare și în aceste clipe vrei ca în lume să fie bine și pace, să se simtă bucuria Crăciunului în fiecare casă. Le urez tuturora sănătate și cer senin și cât mai multe locuri de muncă să fie în țară, ca să întinerească satele noastre. La Budineț de Crăciun și Anul Nou se adună mult tineret, or, colinda este un fel de barometru al tinereții unei localități.

Screenshot_4 Screenshot_5

Cadou de Crăciun – cărți în limba română Ludmila ALAZAROAIE, șefa Bibliotecii „Ion Chilaru” din Molnița, raionul Herța:

– Molnicenii țin sărbătorile pe stil nou și Crăciunul, și Sfântul Vasile deja au trecut. Totuși, în fiecare familie se simte atmosfera deosebită a Sărbătorilor de iarnă. De Crăciun am avut oaspeți de la Brașov. Dar și la Bibliotecă, unde lucrez împreună cu soțul Vasile, în zilele de Crăciun, am avut oaspeți din România, care ne-au donat 50 de cărți în limba română.

La acţiunea „Hristos se naşte! Slăviţi-l!” au participat preoţii Ionuţ din Suceava şi Mihai Maraşciuc din Molniţa, preşedintele Consiliului Raional de Stat, Victor Ciuclea, primarul satului, Mihail Malancă, şeful Secţiei Raionale de Cultură, Adrian Medvedi, şi şefa Bibliotecii raionale „Gheorghe Asachi”, Elena Mihai. Ne-au întregit atmosfera de sărbătoare un grup de colindători din raionul Hliboca.

Screenshot_6 Screenshot_7

La baștină sărbătorile au un farmec deosebit Maria ONOFREICIUC, director-adjunct al Școlii medii din Voloca, raionul Hliboca:

– Copiii volocenilor sunt obișnuiți cu tradiția populară. În acest spirit ei sunt educați acasă și la școală, iar la asemenea sărbători mari cum este Crăciunul merg la biserică împreună cu părinții. Cei care umblă prin sat cu colinda se îmbracă în haine naționale.

Sărbătorim Crăciunul în sânul familiei – împreună cu soțul Pavel și fiica Andreia-Sofia. Ne vin și oaspeți dragi. Un unchi de-al soțului, Vasile Onofreiciuc, locuieşte la Kiev, dar de Crăciun neapărat vine la Voloca, căci la baștină asemenea sărbători au un farmec deosebit. De altfel, la fel procedează și alți voloceni vestiți și împrăștiați prin lume.

Crăciunul este sărbătoarea care ne întărește în credință, iar urătura mea ar fi să ne menținem familiile în limitele moralei creștine, iar valorile ei să le altoim copiilor.

Screenshot_8

Добавить комментарий