MAE ucrainean: În străinătate nu există nici o școală cu predarea completă în limba ucraineană

630_360_1509009942-5080

În prezent nu există  nici o școală în străinătate cu predarea completă în limba ucraineană. Acest lucru a fost declarat de către Alla Poliova, directoarea Departamentului de comunicare și diplomație publică al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în timpul conferinței „Perspective pentru predarea și învățarea limbii ucrainene ca limbă străină”,  scrie Libertatea Cuvântului cu referire la  Ukrinform.

„Cu părere de rău astăzi nu există o școală ucraineană cu predarea completă în limba ucraineană de la clasa întâi până la ultima», a spus Poliova.

Potrivit Allei Poliova, în prezent la 69 de facultăți din 25 de țări  se predă parțial limba ucraineană. Acestea sunt în principal facultăți de studii slave. Însă există și câteva facultăți de studii  de ucrainistică.

„În fond, avem în satrăinătate  foarte mai multe școli de sâmbătă și duminicale pe care contăm foarte mult. Avem 193 de școli de sâmbătă în 42 de țări. Cele maulte nu sunt în Canada, ci în România … Sunt oferite cursuri de limba ucraineană în șase țări ale lumii. Cursurile sunt o metodă de susținere a limbii ucrainene, care au mari perspective  în popularizarea limbii noastre în străinătate «, a spus Alla Poliova.

Reamintim că Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina intenționează să prezinte Cabinetului de Miniștri concepția Programului național-cultural de stat pentru dezvoltarea și funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat în toate sferele vieții publice,  până în 2028.

Добавить комментарий