Mai avem tâlhari la drumul mare!

DSC_1020

În pofida reformelor anunţate în cadrul organelor de interne numărul poliţiştilor corupţi rămâne tot în creştere. Poliţia rutieră continuă să vâneze şoferi pentru şpagă. Locurile cele mai “bănoase” rămân şoselele unde zilnic circulă mii de maşini. Cei mai vizaţi sunt şoferii cu maşini cu numere străine de înmatriculare.
Aurel Loghin din comuna Mămăliga, raionul Noua Suliţă, a păşit pragul redacţiei noastre pentru a-şi căuta dreptate. Ajuns la capătul răbdării bietul om a venit să ne spună despre un caz strigător la cer cu implicarea unor poliţişti corupţi care continuă să-şi facă de cap la drumul mare. Dl Aurel spune că are două fiice, care acum sunt stabilite cu traiul în Italia. Fiica mezină, Irina, după absolvirea Facultăţii de limbi străine a Universităţii din Cer­năuţi, a lucrat o perioadă la şcoală. Din cauza lipsurilor şi a salariului mizer, cu 7 ani în urmă a decis să plece în Italia unde şi-a găsit un loc de muncă bine plătit. Peste puţin timp s-a căsătorit cu un italian pe nume Luca Gean, cu care duce o viaţă liniştită şi fără de griji. “După o vacanţă minunată de două săptămâni petrecută la părinţi în Bu­co­vina, Irina împreună cu soţul se întorceau în Italia. Ambii erau foarte mulţumiţi că au ales să se odihnească anu­me la noi şi nu în altă ţară. Au vizitat Universitatea Naţio­nală din Cernăuţi, Ce­ta­tea Hotinului, alte locuri pitoreşti, pline de istorie. Au ajuns chiar şi la Kamianeţ-Podilsk. Jean a rămas foarte impresionat de frumuseţea locului şi ospitalitatea oamenilor”, mărturiseşte domnul Aurel.
La întoarcere Luca şi Irina au avut parte de un incident foarte neplăcut. În timp ce se deplasau spre Cernăuţi cu un autoturism KIA, în apropiere de satul Priprutia, Luca a depăşit un mini-tractor care se deplasa lent, cu o viteză sub 30 km/oră. De fapt, s-a făcut vinovat de o depăşire neregulamentară, încălcând linia de marcaj. Imediat a observat în spate un echipaj al poliţiei rutiere, care i-a solicitat să tragă pe dreapta. Luca şi-a recunoscut greşeala şi a declarat că este gata să achite pe loc amenda. Poliţiştii, care au înţeles că pot pune mâna pe un chilipir, nu se grăbeau să întocmească procesul verbal. În discuţie a fost nevoită să se implice şi Irina, care după câteva vorbe schimbate cu oamenii legii a înţeles că aceştia sunt gata să închidă ochii la infracţiune în schimbul unei mite. Unul din agenţii de poliţie i-a arătat scris pe o foiţă “100 de EURO” şi a explicat că suma precizată trebuie pusă sub geaca care se afla în maşina poliţiei. Până la urmă, soţii n-au avut de ales şi au urmat indicaţia poliţistului. “Au rămas trăsniţi. În loc să ne ocrotească, poliţia ucraineană bagă frica în copiii noştri, care acum se tem să mai vină acasă la părinţi. Uniformele şi-au schimbat, iar năravul ba. Luca şi-a făcut impresii extraordinare despre Ucraina pe care dorea să le împărtăşească şi prietenilor italieni. Acum a rămas dezamăgit şi spune că în calea spre Eu­ro­pa ucrainenii ar trebui să-şi schimbe atât mentalitatea, cât şi apucăturile rele”, mai spune dl Aurel. ­ poliţiei rutiere care mai activează prin raioanele regiunii nu se pot debarasa de practicile vechi. Stau ascunşi în locuri neaşteptate pentru a vâna conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie rutieră. Astfel îşi îndeplinesc planul de amenzi şi îşi pun partea leului în buzunare. Numărul victimelor accidentelor rutiere este în creştere alarmantă, în timp ce poliţiştii rutieri continua să abuzeze de uniformă şi să forţeze mâna şoferilor.

Добавить комментарий