Marea Britanie: Cameron exclude varianta organizării pe 5 mai 2016 a referendumului privind UE

David-Cameron-UE

David-Cameron-UEPremierul britanic David Cameron a exclus organizarea pe 5 mai 2016 a referendumului privitor la apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană, în condiţiile în care la aceeași dată au loc alegeri locale.
Decizia luată de guvernul Ca­meron de a introduce un amendament legislativ prin care se interzice orga­nizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile locale este una pur tactică şi are ca scop mai ales să păstreze unitatea Partidului Con­servator.
David Cameron s-a angajat să renegocieze relaţia dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană înainte de a organiza un referendum pe această temă până la finalul lui 2017. El se declarase dispus să organizeze consultarea populară imediat după ce procesul de renegociere se va fi încheiat. Însă, parlamentarii euro­scep­tici din interiorul Partidului Con­servator s-au temut că premierul ar încerca să îşi asigure un rezultat favorabil rămânerii țării în interiorul UE, dacă referendumul va fi organizat la începutul lui mai anul viitor, în aceeași zi cu alegerile locale din Scoţia, Țara Galilor şi Irlanda de Nord. „Am ascultat opiniile exprimate de parlamentari și am decis să nu organizăm referendumul pe 5 mai 2016”, a declarat o purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

Lasă un răspuns