Marea Britanie se opune formării unei armate a Uniunii Europene

premierul-cehiei-propune-crearea-unei-armate-a-uniunii-europene-27554

Ideea formării unei armate proprii a Uniunii Europene este respinsă de Marea Britanie, cel puțin atât timp cât țara mai face parte din această structură.  Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării din UE de la Bratislava, că apărarea Europei în fata Rusiei cade în sarcina NATO, nu a UE.

El a mai precizat că țările din nordul și din estul Europei sunt de acord cu acest lucru, relatează Reuters. Marea Britanie consideră ca ambițiile UE ar putea duce la o scădere a susținerii financiare a NATO, banii dați de statele membre pentru Alianța Nord-Atlantică fiind mai puțini deja după începerea crizei financiare, din 2008.   „Sunt state membre care vor să organizeze o singură forță militară.

Asta arată ca o armată europeană și ne vom opune acestui lucru”, a declarat Fallon în fața jurnaliștilor prezenți la întâlnirea de la Bratislav.

Proiectul, inițiat de Franța și Germania, pentru un plan de apărarea a UE, va fi discutat la summitul din decembrie. Acesta include creșterea cheltuielilor pentru misiunile militare, dezvoltarea comună a tehnologiei militare, în special a unor elicoptere și drone, extinderea misiunilor externe de păstrare a păcii și construirea unei securități cibernetice mai solide. Astfel, se dorește renunțarea treptată la sprijinul SUA în domeniul militar, lucru cu care state precum Suedia, Olanda, Polonia, Letonia si Lituania nu sunt de acord, potrivit lui Fallon.

Lasă un răspuns