Ministerul de Externe al Letoniei își reafirmă sprijinul pentru Ucraina la 10 ani de la „referendumul” din Crimeea

16 3 F 2

Într-o declarație cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a pseudo-referendumului privind anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, scrie „Evropeiska Pravda”.

Ministerul leton al Afacerilor Externe a subliniat că referendumul ilegitim din Crimeea a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei și a integrității sale teritoriale, pe care Rusia a continuat-o în mod criminal în 2022.

„În prezent, „alegerile” prezidențiale rusești se desfășoară în mod ilegal pe teritoriile ucrainene ocupate și anexate temporar de Rusia, ceea ce reprezintă o încercare de a legitima atât aceste „alegeri”, cât și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene”, a precizat ministerul într-un comunicat.  „Letonia nu recunoaște nici aceste acțiuni ilegale, nici rezultatele lor și condamnă în termenii cei mai fermi comportamentul nelegiuit al Rusiei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a independenței și suveranității Ucrainei”, a adăugat Ministerul leton de Externe.

Țara baltică și-a reafirmat, de asemenea, sprijinul său de neclintit pentru Ucraina și pentru independența, suveranitatea și unitatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. „Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. Toți cei care se fac vinovați de crima de agresiune comisă împotriva Ucrainei și de crimele Rusiei împotriva populației civile ucrainene vor trebui să poarte întreaga responsabilitate”, a declarat Ministerul leton de Externe.

La începutul acestei săptămâni, Președintele francez, Emmanuel Macron, a respins posibilitatea unei păci durabile în Ucraina fără revenirea acesteia la granițele recunoscute la nivel internațional, inclusiv în Crimeea.

Fostul premier britanic Boris Johnson consideră că poziţia lui Putin în Crimeea este slabă,  iar dacă Occidentul continuă să sprijine Ucraina cu armele necesare, revenirea peninsulei la Ucraina este destul de realistă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий