Minunea de la Bănceni: La Mănăstirea Înălțarea Domnului de la Bănceni se află una dintre cele mai mari biserici, construite în ultimul timp, din Estul ortodox.

28 05 2020 LC site BANCENI

În toamna anului 1994, sub o geană a codrilor Herței, părintele Mihai Jar, originar din Mihoreni și cunoscut prin vrednica sa slujire altarului în Boianul de peste Prut, împreună cu alți patru frați întru credință, a înființat Mănăstirea din Bănceni, alegând pentru ea hramul „Înălțarea Domnului”. Odată cu înălțarea edificiilor mănăstirii, s-au înălțat în credință și călugării, care au ales acest loc pentru viața monahală. În prezent numărul lor e peste o sută.

În scurt timp Mănăstirea de la Bănceni a ajuns să se bucure de o popularitate foarte mare în rândurile creștinilor ortodocși din trei țări – Ucraina, România și Moldova. Zilnic țin calea spre ea pelerini creștini, care în liniște doresc să se roage Domnului. Neobositul părinte Mihai Jar a pus la cale construcția uneia dintre cele mai mari biserici din Estul ortodox, unde vin să se roage chiar mari demnitari de stat. Însă la fel de impresionantă a fost fapta creștinească a părintelui Mihai Jar, care în 2002 a creat pe lângă mănăstire un orfelinat pentru copiii orfani și invalizi din născare. Acum aici sunt întreținuți mai mult de 400 de copii, ei fiind înfiați de părintele Mihai Jar – un caz excepțional în societatea de astăzi. Nu putea să nu-l observe și să nu reacționeze conducerea țării, părintelui acordându-i-se cel mai înalt titlu laic – de Erou al Ucrainei. Este primul cleric și unul dintre cei câțiva români din cohorta de eroi ai țării.

Și în viața duhovnicească ctitorul Mănăstirii din Bănceni are merite deosebite. Starețul Longhin a îmbrăcat mantia de arhiepiscop.

La hramul Mănăstirii din Bănceni Înălțarea Domnului, de obicei (cu excepția hramului din anul curent, marcat în condiții de carantină) se adună foarte multă lume, unii chiar parcurg pe jos, ca pelerinii, zeci de kilometri pentru a fi prezenți la serviciul divin și a fi solidari în puterea rugăciunii înălțată spre ceruri din acest colț mioritic al Ținutului Herța.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

28 05 2020 LC site BANCENI 4 28 05 2020 LC site BANCENI 3 28 05 2020 LC site BANCENI 2

Lasă un răspuns