Moscova îi obligă pe locuitorii din Crimeea să facă armata

images_cms-image-000079658

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat autorităţile de la Moscova că-i obligă pe bărbaţii care locuiesc în Crimeea, să efectueze serviciul militar şi că-i urmăreşte penal pe cei care refuză acest lucru, demers ce reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, informează vineri EFE, potrivit agerpres.

”Fiind o putere de ocupaţie, Rusia nu are dreptul să recruteze persoane în Crimeea şi recrutările pe care le face sunt o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat directorul HRW pentru Europa şi Asia Centrală, Hugh Williamson.

Mai mult, autorităţile ruse îi trimit în faţa justiţiei pe locuitorii Crimeei ce refuză să efectueze serviciul militar în forţele armate ale Rusiei, a adăugat Williamson, citat într-un comunicat de presă.

HRW a informat că a analizat zeci de plângeri împotriva locuitorilor din Crimeea pentru neefectuarea serviciului militar obligatoriu şi că, între 2017 şi 2019, s-au pronunţat 63 de sentinţe. Potrivit organizaţiei neguvernamentale, majoritatea acuzaţilor au fost condamnaţi la plata unor amenzi cuprinse între 6.000 şi 60.000 de ruble (între 100 şi 1.000 de dolari – n.r.).

Potrivit legislaţiei ruse, refuzul de a efectua serviciul militar obligatoriu se pedepseşte cu amendă sau cu până la doi ani de închisoare.

”Rusia trebuie să pună capăt imediat acestor practici, să-i scutească pe bărbaţii din Crimeea de obligativitatea de a efectua serviciul militar în cadrul forţelor armate ruse şi să-şi îndeplinească obligaţiile în calitate de putere de ocupaţie”, a cerut HRW, potrivit comunicatului citat.

Din 2014, de la anexarea regiunii de către Rusia, autorităţile ruse au chemat sub arme pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu între 18.000 şi 19.000 de locuitori, potrivit unor estimări care au la bază date oferite de Ministerul Apărării rus.

Добавить комментарий