O națiune care citește este invincibilă

20 10 F 3

Zilele acestea s-a desfăşurat cea de a treia ediţie a Festivalului Regional de Carte „BucFest”. În cadrul festivalului, Biblioteca Științifică a Universității Naționale „Iurii Fedkovyci”  a găzduit o prezentare a proiectului comun «Patrimoniu», cu participarea reprezentanților Institutului de Istorie a Artei, Folclor și Etnologie „M.T.Rylski” al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei și ai Centrului Bucovinean de Cultură și Artă.

Teofil Rendiuc, directorul Institutului Bunei Vecinătăţi, doctor în științe istorice, cercetător principal la Institutul de Istorie a Artei, Folclor și Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, a vorbit publicului despre activitatea de cercetare a Institutului și despre campania pe termen lung „Academia Națională de Științe a Ucrainei – bibliotecilor”, care a cuprins deja 35 de biblioteci. El a subliniat importanța umplerii spațiului educațional cu un adevărat conținut științific ucrainean și a propus introducerea în circulația științifică a unui nou termen – „Spațiul unic mondial ucrainean”. Acest aspect este legat de război, ca o contracarare a războiului informațional rusesc.

Oleksandr Holovko, cercetător la acelaşi institut al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, a prezentat o serie de publicații din colecția primită de Biblioteca Științifică a Universității Naționale „Iurii Fedkovyci”, care include 68 de publicații fundamentale, de referință, enciclopedice și științifice. Cărțile prezentate vor deveni o bază solidă pentru cercetarea educațională și științifică a studenților. Studenții din anul II de la Facultatea de Istorie a Științelor Politice și Relații Internaționale a Universității cernăuţene, împreună cu profesorii lor M. Ciuciko și I. Vorotniak, au privit cu interes cărțile și au pus întrebări.

Doctorul în istorie, Teofil Rendiuc, a menţionat:

– Scopul campaniei este de a reface și actualiza colecția de cărți a bibliotecii ucrainene și de a pune la dispoziția cititorilor interesați studii ucrainene. Or, formarea unei noi perspective naționale și a unei noi identități civice ucrainene este posibilă doar pe baza unei cunoașteri adevărate și obiective a trecutului istoric și cultural al națiunii, a paginilor eroice ale istoriei sale și a realizărilor culturale și artistice care au atins în mod repetat standarde internaționale înalte și care ar putea face cinste oricărei națiuni europene.

Această campanie este legată de necesitatea de a contracara expansiunea informațională rusă în Ucraina și de a prezenta cititorilor realizările culturii populare și profesionale ucrainene.

În perioada august-septembrie 2023, datorită muncii bine coordonate a cercetătorilor Institutului nostru, a comunicării eficiente cu reprezentanții instituțiilor bibliotecare, a răspunsului rapid la problemele de logistică și a asistenței prietenoase a voluntarilor noștri, am reușit să organizăm un proces de amploare de transfer și recepție a produselor de carte elaborate de personalul Institutului în ultimii 20 de ani, care reprezintă un nou concept al culturii și artei ucrainene. În decurs de o lună, 35 de biblioteci din Ucraina au fost dotate cu publicații ucrainene de înaltă calitate. În total, aceste instituții au primit aproximativ 3.000 de cărți în valoare de aproximativ 3 milioane grivne (numai peste 150 de titluri).

Scopul campaniei este de a reface și actualiza colecția de cărți a bibliotecii ucrainene și de a pune la dispoziția cititorilor interesați studii ucrainene. La urma urmei, formarea unei noi perspective naționale și a unei noi identități civice ucrainene este posibilă doar pe baza unei cunoașteri adevărate și obiective a trecutului istoric și cultural al națiunii, a paginilor eroice ale istoriei sale și a realizărilor culturale și artistice care au atins în mod repetat standarde internaționale înalte și care ar putea face cinste oricărei națiuni europene.

Această campanie este legată de necesitatea de a contracara expansiunea informațională rusă în Ucraina și de a prezenta cititorilor realizările culturii populare și profesionale ucrainene.

În perioada august-septembrie 2023, datorită muncii bine coordonate a cercetătorilor Institutului nostru, a comunicării eficiente cu reprezentanții instituțiilor bibliotecare, a răspunsului rapid la problemele de logistică și a asistenței prietenoase a voluntarilor noștri neclintiți, am reușit să organizăm un proces de amploare de transfer și recepție a produselor de carte elaborate de personalul Institutului în ultimii 20 de ani, care reprezintă un nou concept al culturii și artei ucrainene. În decurs de o lună, 35 de biblioteci din Ucraina au fost dotate cu publicații ucrainene de înaltă calitate. În total, aceste instituții au primit aproximativ 3.000 de cărți în valoare de aproximativ 3 milioane grivne (numai peste 150 de titluri).

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий