Oficial ucrainean: Pentru nerespectarea legii lingvistice directorii de școlii vor fi demiși din funcții

860_470_1564392500-8591

Începând cu 2020 toate școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina vor trece la ucraineană. Inițiativa Ministerului Învățământului este explicată de ombudsmanul educațional din Ucraina. Serhii Gorbaciov, în cadrul unei emisiuni la Oboz TV, notează Libertatea Cuvântului.

„Există o lege a Ucrainei privind educația care definește clar că limba de învățare într-o școală ucraineană este limba de stat, adică ucraineana. Acest lucru nu împiedică învățarea altei limbi, inclusiv limbile minorităților naționale la unele discipline «, a explicat ombudsmanul.

Gorbaciov a menționat că respectiva lege a fost adoptată cu doi ani în urmă, în septembrie 2017, iar acum există o perioadă de tranziție. Potrivit lui, în cazul „dacă este vorba de lecțiile de limba rusă sau literatura străină, unde se studiază operele literaturii ruse”, atunci nu există nicio obiecție la limba de predare . Restul materiilor trebuie predate în limba ucraineană.

„Testele de evaluare independentă externă, care sunt considerate ca certificare finale și sunt catalogate ca examene de admitere la o instituție de învățământ superior, sunt elaborate în limba ucraineană. Este necesar de pregăti copiii pentru examene în limba ucraineană. Profesorul trebuie să fie vorbească fluent limba ucraineană, altfel nu are dreptul de a lucra în școala ucraineană ”, a subliniat Gorbaciov.

El a menționat că responsabilitatea privind respectarea legislației lingvistice revine administrației școlare. De asemenea, protecția limbii de stat în domeniul educațional va fi monitorizată ombudsmanul educațional.

„Dacă vedem că în unele școli această cerință absolut clară a legii nu este îndeplinită, părinții pot contacta administrația școlii, autoritățile educaționale, alte organe de stat care trebuie să monitorizeze respectarea legilor aplicabile”, a declarat Ombudsmanul.

Gorbaciov a spus că pentru nerespectarea legii directorii școlii vor fi sancționați sau demiși din funcții.
De asemenea el a precizat că școlile private, spre deosebire de școlile de stat, vor avea dreptul de a alege limba de învățare.

Добавить комментарий