Oficial ungar: A venit timpul să deschidem o nouă pagină în relațiile cu Ucraina

nzs

Ungaria este gata să „deschidă o nouă pagină” în relațiile cu Ucraina, a declarat marți jurnaliștilor președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, Zsolt Németh, care reprezintă partidul de guvernământ Fidesz. Németh a salutat alegerea lui Volodymyr Zelenskyi în funcția de președinte al Ucrainei și a accentuat asupra soluționării unor probleme ale minorității maghiare, inclusiv cea a dublei cetățenii, scrie Libertatea Cuvântului cu referire la Hirado.
În același timp, Németh a spune că regretă faptul că Vasyl Brenzovich, președintele Societății pentru Cultura Maghiară din Transcarpatiei (KMKS), nu a câștigat un mandat de parlamentar în Rada Supremă. Vorbind despre legile ucrainene privind educația și limba, Németh a declarat că regretă pentru faptul că „drepturile maghiarilor în Transcarpatia nu au fost restabilite”.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerțului, Levente Magyar, a declarat că Ungaria este interesată în restabilirea stabilității și securității în Ucraina, deoarece războiul a destabilizat întreaga regiune și are consecințe geopolitice.
„Sprijinim Ucraina pe cât posibil”, a spus el, amintind de cele 100 de milioane de euro alocate Ucrainei pentru refacerea țării. Acum a venit timpul ca Ucraina să răspundă „prieteniei binevoitoare ” a Ungariei, a adăugat el.
„Dacă acest lucru părea imposibil în perioada administrației anterioare, sperăm că acum acest dialog constructiv va avea loc, iar problemele vor fi rezolvate pe parcurs», a spus el.
Reamintim că de doi ani Ungaria blochează întâlnirea Comisiei Ucraina-NATO la nivelul miniștrilor și președinților. În același timp, ministrul de Externe al Ucrainei, Vadym Pristaiko, a negat declarațiile conducerii maghiare cu privire la presupusa decizie de a bloca ultima ședință a Comisiei Ucraina-NATO. Kievul consideră că ambele părți ar trebui să facă concesii pentru a rezolva conflictul.
În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Ucrainei să pună în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la drepturile minorităților.

Добавить комментарий