Papa Francisc: „Toți preoții romano-catolici pot să ierte păcatul avortului”

OxPGjzI8CcZbUJThL6Lr.r695x430

Papa Francisc a extins, luni, pentru totdeauna, la nivelul tuturor preoților romano-catolici, puterea de a ierta păcatul avortului, un drept ce era rezervat până acum doar episcopilor și unor duhovnici cu rang special.

Papa Francisc, care a făcut din decizia sa de a transforma Biserica Romano-Catolica într-o instituție mai inclusivă și mai iertătoare o caracteristică a mandatului sau papal, a făcut acest anunț prin intermediul unui document denumit „scrisoare apostolica”, publicat luni, la o zi după închiderea „Anului Jubiliar al Milei”.

Suveranul pontif a spus: „Vreau sa reafirm cu fermitate ca avortul este un păcat grav, deoarece înseamnă sacrificarea unei vieți nevinovate, dar nu există niciun păcat la care mila Domnului nu poate să ajungă și pe care nu poate să îl șteargă atunci când găsește o inimă care se căiește și care vrea să se reîmpace cu Dumnezeu”.

Papa Francisc acordase deja, temporar, tuturor preoților puterea – denumita „absolvirea sacra” – de a ierta avortul, în perioada Anului Sfânt, de pe 8 decembrie pana pe 20 noiembrie, însa tonul solemn din scrisoarea sa de luni sugerează că aceasta modificare ar putea dura cel putin pentru restul mandatului sau papal.

”Asadar ofer tuturor preotilor, in virtutea ministeriatului lor, facultatea de a le absolvi de vina pe toate persoanele care au comis pacatul de a face avort. Dispozitia pe care o anuntasem deja in aceasta privinta, limitata la durata Anului Sfant, a fost in acest fel extinsa”, a adaugat suveranul pontif.

Potrivit credintelor romano-catolice, avortul este considerat un pacat atat de grav, incat persoanele care il fac sau contribuie la indeplinirea lui risca o excomunicare automata, pana cand pacatul le este iertat in urma unei confesiuni.

In trecut, doar un episcop sau un dohovnic special desemnat intr-o dioceza puteau sa ofere iertarea pentru comiterea unui avort.

Desi episcopii din anumite dioceze din tarile dezvoltate, precum Statele Unite si Marea Britanie, au delegat deja aceasta autoritate catre preotii parohiali, vechea norma a ramas in vigoare in cea mai mare parte a lumii.

Intr-un document emis in 2015, papa Francisc a descris ”chinul existential si moral” suportat de femeile care decid sa faca intrerupere de sarcina si a spus ca s-a intalnit cu ”multe femei care poarta in inimile lor cicitricea acelei decizii agonizante si dureroase”.

Lasă un răspuns