Igor Dodon – Replici dure pentru ministrului moldovean al apărării

media_147948609108283600

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, va lua toate măsurile necesare pentru a-l demite pe actualul ministrul al apărării, Anatol Șalaru, pe motiv că acesta încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova, informează Deschide.md.

Potrivit președintelui ales al Republicii Moldova, ministrul apărării a încălcat Constituția atunci când s-a dus la Bruxelles și a declarat că Republica Moldova trebuie să fie membră a NATO, în timp ce Constituția afirmă că Republica Moldova este un stat neutru. „De aceea, ori va pleca singur, și poate să se pregătească de pe acum, ori îl vor duce de acolo. Și îi vom aminti absolut tot”, a declarat Igor Dodon, subliniind că acesta ‘nu este șantaj’.

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, anunța la sfârșitul lunii octombrie că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană.

Referitor la această înțelegere, reprezentantul special pentru Transnistria al președintelui rus Putin, vicepremierul Dmitri Rogozin, declara că liderii de la Kiev și Chișinău „au uitat să se consulte cu Moscova și Tiraspolul”.

La urma sa, ministrul moldovean al apărării a scris pe pagina s-a de Facebook:

„Privesc uimit declarațiile trăznite și lipsite de logica ale lui Igor Dodon conform cărora Crimeea de facto este a Rusiei, dar de jure încă nu. Din cauza unor astfel de declarații, dorința lui Igor Dodon de a deschide piața rusa s-ar putea dovedi inutila. Pe piața rusa ajungi traversând Ucraina, iar declarațiile lui Dodon despre Crimeea ar putea determina statul vecin sa închidă tranzitul spre Rusia, făcând astfel imposibilă mult trâmbițata și ipotetica deschidere a pieței ruse. Igor Dodon, Crimeea aparține Ucrainei așa cum Transnistria este teritoriu al Republicii Moldova!”

Lasă un răspuns