Patriarhul Kiril: O „conspirație globală” vrea să distrugă Biserica Ortodoxă Rusă

kir700

Patriarhul Kiril de la Moscova consideră că acordarea Tomosului autocefaliei Ucrainei de către Constantinopol este  o „conspirație globală” cu scopul distrugerii Bisericii Ortodoxe Ruse. Declarația a fost făcută de șeful bisericii ruse marți, la Moscova, la o întâlnire cu participanții festivalului „Credința și Cuvânt”, transmite Agenția Interfax, citat de Pagina de Rusia.

„Mizele sunt foarte mari, iar ordinul pentru distrugerea unității bisericii noastre are o dimensiune globală”, a spus Kiril.

Potrivit patriarhului, cineva a avut nevoie ca să fie lovită această „insulă a libertății”. Kiril crede că ortodocșii ruși sunt „eliberați de îndobitocirea globală și de dominația ideilor străine». El a adăugat că «tragedia Ucrainei depășește limitele câmpului politic și are o dimensiune mistică».

Kiril a comentat și pregătirea întâlnirii sale cu Patriarhul Bartolomeu, care a avut loc la Istanbul la 31 august și a fost ultima încercare de a rezolva diplomatic conflictul cu Constantinopolul privind Ucraina.

Potrivit șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, el a sugerat parții de la Constantinopol să organizeze întâlnirea pe teren neutru, de exemplu, în orașul elvețian Chambesy.

Dar Patriarhul Bartolomeu a insistat să se întâlnească cu Kiril la reședința sa din Istanbul, iar anturajul patriarhului rus a încercat să-l convingă să refuze deplasarea la Istanbul, care ar fi un gest umilitor pentru patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe.

Kiril a mai subliniat că, la întâlnire, poziția Patriarhului Bartolomeu privind Ucraina a fost exprimată «destul de dur și radical».

Добавить комментарий