Personalităţile zilei: 23 august

23 08 2022 IST 2

La 23 august 1575  diaconul Coresi termină tipărirea, la Braşov, a unui „Octoih” slavon în doua părţi. Lucrarea se înscrie în seria de tipărituri pe care Coresi le-a executat, pe parcursul mai multor ani, în Şcheii Braşovului. Octoihul este o carte bisericească destinată cultului ortodox, care cuprinde cântările fiecărei zile din săptămână pe opt glasuri (tonuri), fiecărei săptămâni consacrându-i-se succesiv câte un glas. A fost compus de teologul bizantin Ioan Damaschinul în secolul VIII.

23 08 2022 IST 1

La 23 august 1595  a avut loc Bătălia de la Călugăreni pe apa Neajlovului. Armata otomana, condusa de Sinan Paşa, a fost înfrântă si zdrobită de oastea româna în frunte cu Mihai Viteazul. Oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc. Operațiunea lui Mihai nu a reușit, ea fiind urmată de ocuparea Bucureștiului de către turci și de retragerea tactică a lui Mihai în munți. Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.

La 23 august 1974 s-a născut Serghii Jadan, vestit poet, prozator, activist public ucrainean, profesor la Universitatea Pedagogică de Stat „G. Skovoroda” din Harkiv. Până în prezent creaţiile lui au fost traduse în 13 limbi. În română poeziile lui au fost traduse de Leo Botnaru.  Serghii Jadan este deţinătorul mai multor premii internaţionale, participant permanent la Festivalul internaţional de literatură „Meridian Czernowitz”, care se desfăşoară la Cernăuţi.

23 08 2022 IST 3

La 23 august 1976, în localitatea Câmpia Turzii, judeţul Cluj, s-a născut Alexandra Irina Măruță, cunoscută mai bine sub numele de scenă Andra, vedetă de televiziune şi cântăreaţă română de muzică pop.   Primul său disc single, Andra îl lansează în anul 2001, la doar 14 ani, menținându-se pe primele locuri de la debut până în prezent.  Începându-și cariera muzicală de la vârsta de 7 ani, aceasta a avut prima sa interpretare la concursul muzical difuzat de TVR,   intitulat „Tip Top Minitop”.  La vârsta de 11 ani, Andra a participat la alt concurs intitulat Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică Toamna Arieșeană unde de această dată a câștigat primul loc. Pe lângă concursurile de muzică populară ea a mers și la concursuri de muzică ușoară, câștigând numeroase premii. Până în prezent artista a lansat 12 albume, ale căror single-uri s-au bucurat de un real succes atât în România cât și în străinătate, vânzându-se în peste 500.000 de copii.

23 08 2022 IST 4

La 23 august 1976, la Turda, judeţul Cluj,  s-a născut cântăreţul roman de muzică populară Paul Ciprian Surugiu  (Fuego).  Fuego  este şi actor, compozitor, moderator și realizator de televiziune, om de radio și editorialist român. A lansat 38 de albume de studio. A primit opt discuri de aur și două de platină pentru vânzări. A colaborat cu mai mulți compozitori și textieri și a compus peste 150 de cântece. Repertoriul său este alcătuit din peste 650 de piese din diverse zone artistice.

23 08 2022 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий