Președintele a semnat un decret cu privire la organizarea „Zilei memoriei victimelor Holodomorului”

DSC_0121

La 1 noiembrie președintele Ucrainei Petro Poroşenko a semnat Decretul nr.480/2016 „Cu privire la măsurile de comemorare a Zilei victimelor Holodomorului”. Potrivit decretului, guvernul este dispus să elaboreze și să aprobe un plan pentru asigurarea organizării corespunzătoare a comemorării victimele Holodomorului din 1932-1933.

La 26 noiembrie, conform documentului, în Ucraina vor fi organizate loc un șir de evenimente comemorative. În toată țara, drapel național va fi coborât în semn de doliu, iar la ora 16:00 se va ține un minut de reculegere în memoria victimelor.

Totodată, la comemorare vor participa reprezentanții autorităților de stat, autoritățile publice locale, societățile civice, clerici, tineri, diplomați străini, deputații poporului și oameni de știință.

Foametea din 1932-1933 este un genocidul a poporului ucrainean întreprins de regimul totalitar comunist pentru stabilirea economiei socialiste în URSS, subordonarea societății față de organele de partid și instituirea dictaturii staliniste.

În cele mai grele luni ale „Holodomorului” în Ucraina mureau în fiecare minută câte 24 de oameni; în fiecare oră – 1440 de oameni; în fiecare zi – 34 mii 560 de oameni.

Într-o perioadă scurtă de timp Moscova a ucis 4,5 milioane de ucraineni. Decenii la rând, foametea în Ucraina era pusă sub tăcere. Cercetările privind această tragedie au început să iasă la iveală abia la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut.

Добавить комментарий