Problemele românilor din Ucraina discutate la Izvorul Mureşului

Problemele românilor din Ucraina la Izvorul Mureşului

Problemele românilor din Ucraina la Izvorul MureşuluiÎn miez de gustar la Izvorul Mureşului din judeţul Harghita s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară, cu genericul „Românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”.

Problemele românilor din Ucraina au fost aduse la cunoştinţa participanţilor la Şcoala de Vară de către domnul academician Vasile Tărâţeanu, care s-a referit în discursul său şi la opţiunea europeană a poporului ucrainean, la obstacolele pe care le întâmpină cetăţenii statului ucrainean pe această cale.

Despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi despre aspiraţiile românilor din Basarabia de a se uni cu patria-mamă, a vorbit domnul Valeriu Saharneanu, iar la situaţia românilor din Serbia s-a referit Jurj Zavişa, Predrag Başasevic şi alţii. Din partea comunităţii româneşti din Ucraina a luat cuvântul şi domnul Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei românilor din Sudul Basarabiei. Participanţii la universitate au discutat, deasemenea, despre situaţia românilor din Serbia, Republica Moldova. Au avut posibilitatea să dialogheze cu domnul  Titus Corlăţean – Ministru de Externe a României, cu doamna senator Ecaterina Andronescu, domnul Cristian Diaconescu, candidat la preşedenţia României, domnul Eugen Tomac, preşedinte executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni,  cu Andrei Tinu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi alţii.

Un moment deosebit de simbolic şi emoţionant la constituit crearea  unui tricolor de 150 de metri, iniţiativă venită din partea tinerilor din Moldova  şi a Mişcării «Acţiunea 2012», dar şi seara românească în cadrul căreia au cântat  cunoscuta interpreta Doina Lavric împreună cu tânărul interpret Alexandru Tărâţeanu, masterat la universitatea de Artă George Enescu din Iaşi.

Ana-Cristina
TĂRÂŢEANU, 

studentă
la Universitatea
Naţională din Cernăuţi

Добавить комментарий