Românii din lume s-au adunat la „Diaspora Estival”

Diaspora Estival

Diaspora EstivalProiectul „Diaspora Estival” este destinat românilor din afara graniţelor României. Prima ediţie s-a desfăşurat acum un an în Mangalia şi a constituit un instrument util şi oportun de contact cu mediul asociativ de peste hotare. Acea ideie frumoasă a avut continuitate şi-n această vară când în perioada 17-24 august la Eforie Nord, judeţul Constanţa Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a organizat cea de-a doua ediţie a Programului „Diaspora Estival”, la care au participat peste 200 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti de peste hotare, printre aceştia numărându-se şi o delegaţie semnificativă din partea românilor din regiunile Cernăuţi şi Odesa.

Elementul de noutate din acest an al „Diasporei Estival” a fost reprezentat de seminarul de formare în domeniul managementului de proiect ce a avut ca teme de dezbatere accesarea fondurilor europene, transfrontaliere, publice şi nerambursabile. Ca şi la prima ediţie, potrivit organizatorilor, dezbaterile zilnice şi întâlnirile cu oficialităţile statului român au urmărit pe tot parcursul săptămânii dezvoltarea dialogului cu organizaţiile şi asociaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni, cu reprezentanţii presei române de pretutindeni, în vederea cunoaşterii atât a necesităţilor reale şi imediate, cât şi a legislaţiei statului de reşedinţă.

Prezentările şi dezbaterile prevăzute în program au fost structurate sub forma unor ateliere de lucru. Merită apreciat faptul că domnul Bogdan Stanoevici, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni a fost prezent pe tot  parcursul Programului „Diaspora Estival” alături de participanţii la proiect, aceştia având posibilitatea să discute cu dumnealui, să-i spună care sunt durerile şi problemele pe care le întâmpină şi să încerce împreună să găsească anumite soluţii pentru cele mai acute chestiuni. Evenimentul de la Eforie Nord poate fi considerat deosebit de important şi datorită faptului că la deschiderea lui a fost prezent însuşi Primul Ministru al României Victor Ponta, care le-a transmis un mesaj de solidaritate tuturor românilor din lume şi îndemnul de a fi cât mai uniţi, de a-şi păstra limba, cultura şi tradiţiile strămoşeşti şi de a fi mândri că sunt români.

Pe tot parcursul programului participanţii la „Diaspora Estival” au avut parte de întâlniri cu personalităţi marcante, dezbateri şi ateliere pe teme diverse, de interes pentru mediul asociativ din comunităţile româneşti din întreaga lume.

În cadrul manifestărilor de la Eforie Nord doamna Zvetlana Ileana Preoteasa, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a prezentat proiectele IEH, printre care „Manualele IEH” şi „ Basm românesc”.  „Basmul românesc scris de copiii români din diferite comunităţi este o creaţie încărcată de emoţie – am fost extrem de impresionat să-l citesc alături de micii săi autori”, a spus Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, prezent la această dezbatere. De asemenea, românii de pretutindeni  au dezbătut tema integrării socio-politice prin intermediul mass-media.  A fost discutat atât rolul mass-media româneşti din diaspora, cât şi nevoia de valorificare a elitelor profesionale şi personalităţilor din statele de reşedinţă. Reprezentanţii mediului asociativ al românilor de pretutindeni au vorbit despre importanţa integrării prin asumarea responsabilităţii civice în interiorul comunităţilor în care românii trăiesc şi muncesc, prin participarea la procesul democratic şi prin consolidarea dialogului cu autorităţile locale şi centrale din ţările de reşedinţă.

La intâlnirile cu românii de pretutindeni a participat şi  Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a prezentat o serie de proiecte ale ministerului pe care îl conduce, le are în vedere pentru românii de peste hotare şi a răspuns la întrebările adresate de către participanţi, iar Doris Mircea, Director General  al Departamentului de Comunicare al MAE, a prezentat misiunea, obiectivele şi priorităţile Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În încheierea lucrărilor „Diaspora Estival” 2014, participanţii şi organizatorii s-au reîntâlnit pentru o şedinţă dedicată concluziilor celei de-a II-a ediţii a acestui program susţinut de către MAE – DPRRP. Din partea delegaţiei comunităţii româneşti din Cernăuţi a transmis un mesaj de mulţumire organizatorilor domnul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”. Este pentru prima dată când la „Diaspora Estival” a participat şi un jurnalist din partea săptămânalului „Libertatea Cuvântului”.  Ultimul mesaj l-a transmis romanilor de pretutindeni domnul Ministru Bogdan Stanoevici, care a ţinut să menţioneze următoarele: „Ne despărţim cu sentimentul împlinirii, dar şi cu certitudinea că în aceste zile de dezbatere aprinsă şi de schimb de idei a prins contur o mare familie, o familie care nu cunoaşte frontiere şi nu cunoaşte distanţe.  În calitate de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, alături de colegii mei din Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, sunt mândru că am fost gazdele unui eveniment de o asemenea relevanţă şi amploare, că am reuşit să îi reunim pe reprezentanţii celor care – aşa cum bine spunea cineva – vorbesc în limba română.”

Vitalie ZÂGREA

Cernăuţi-Eforie

Nord-Cernăuţi

Добавить комментарий