Putin extinde procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse la toți locuitorii regiunilor separatiste din Donbas

C5194C58-07A6-4A58-80F0-FAF6502949D0_w1597_n_r1_st

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse este extinsă și la locuitorii din regiunile separatiste Lugansk și Donețk.

Imediat după victoria lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale din Ucraina, din 21 aprilie, a fost emis decretul originar, prin care se acorda facilitatea de a obține cetățenia rusă, locuitorilor din „anumite regiuni” din Donețk și Lugansk (era vorba de regiunile controlate de separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova).

Decretul a fost criticat imediat de autoritățile ucrainene drept o încercare de a submina suveranitatea Ucrainei, iar Guvernul a decis să nu recunoască pașapoartele emise în baza acestui decret. Acum, de procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse pot beneficia toți cei care erau rezidenți permanenți în cele două regiuni estice ale Ucrainei, în aprilie 2014, momentul în care a izbucnit conflictul separatist.

Ca reacție, președintele Zelesnki a decis că faciliteze obținerea cetățeniei ucrainene pentru toți ucrainenii din diaspora, s-a anunțat pe 17 iulie, pe pagina oficială de Facebook a președintelui. Zelenski vrea ca de aceasta procedură să beneficieze și toți străinii cărora li s-au încălcat drepturile și libertățile fundamentale.

Lasă un răspuns