Pensiile sunt aceleași – și într-o localitate prosperă, și într-un sat mic de la periferie

Screenshot_4

Satul Mahala este una dintre cele mai mari localități din raionul Noua Suliță: până nu demult aici se afla Consiliul sătesc a patru sate – Mahala, Buda, Ostrița și Prut, iar acum – centru administrativ al Comunității Teritorial Unite Mahala-Ridkivți.

Fostă moșie voievodală, localitatea Mahala este situată în apropiere nemijlocită de orașul Cernăuți și de drumul de însemnătate internațională. Aceasta a și condiționat dezvoltarea satului. Pe o parte din terenurile arabile de la marginea autostrăzii au fost construite un șirag de benzinării, alte obiective comerciale, care aduc în bugetul local venituri ponderabile, exprimate cu șapte-opt cifre. Astfel, Comunitatea Teritorial Unită este interesată în continuarea reformei administrative și în perfecționarea autoadministrării locale. Iar problemele sociale sunt asemănătoare peste tot. Mărimea pensiei și subvențiilor sociale este cam aceiași și într-o localitate prosperă, și într-un sat mai într-o parte de drumurile centrale. Iată de ce la întâlnirea cu candidatul în deputați, Mihai Grosu, au venit persoane care se confruntă cu neechitatea socială.

– Sătenii noștri, la prima vedere, par a fi pasivi în viața politică, dar când îi apasă o problemă, neapărat caută o susținere, un sfat, un ajutor, observă o tânără.

Candidatul în deputați, Mihai Grosu, adept al continuării procesului de descentralizare, de aplicare a proiectelor investiționale în localitățile sătești, s-a referit mai mult la plățile sociale, mai ales la pensiile pentru invaliditate și a explicat mecanismul majorării lor.

Lasă un răspuns