Reprezentanții comunității ucrainene din județul Maramureș, solicită Kievului modificarea Legii Învățământului

Screenshot_1

Primari și consilieri județeni, aleși ai comunităților etnicilor ucraineni din județul Maramureș (România), solicită Ambasadei Ucrainei din București efectuarea demersurilor pentru modificarea în Rada Supremă de la Kiev a noii legi a învățământului, în sensul acordării etnicilor români din Ucraina a dreptului de a fi instruiți în limba română, transmite Libertatea Cuvântului, citând maramedia.ro.

O adresă către ambasadorul Ucrainei la București privind modificarea legii învățământul din Ucraina a fost semnată de către doi consilieri județeni și șapte primari din comunități cu etnici ucraineni.

În scrisoare se solicită realizarea demersurilor necesare modificării în Rada Supremă a noii legi a învățământului prin care, potrivit art. 7, sistemul de învățământ al tuturor minorităților naționale, inclusiv al românilor, se va desfășura progresiv doar în limba de stat, cea ucraineană.

Semnatarii adresării își exprimă totodată încrederea că Rada Supremă va asigura un cadru legislativ care să garanteze protecția drepturilor cetățenilor aparținând minorității naționale, începând cu etnicii români din Ucraina.

Adresarea este semnată de primarii din Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Bocicoiu Mare, Remeți și de consilierii județeni care reprezintă zona Repedea – Ruscova, Ion Beuca și Nicolae Mișulec.

Lasă un răspuns