Românul Henri Coandă – pionier al aviației reactive

7 06 2021 LC IST 1

La 7 iunie 1886, cu 135 de ani în urmă, s-a născut la București Henri Marie Coandă, pionier al aerodinamicii, inventatorul primului aparat de zbor propulsat prin reacție.

Henri Coandă s-a născut în capitala României într-o familie numeroasă. Tatăl său a fost generalul Constantin Coandă, care în anul 1918, pe o perioadă scurtă de timp a îndeplinit funcția de prim-ministru al României. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania.   Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după cum  își va aminti mai târziu. După absolvirea  Liceului „Sf. Sava” în 1896, Henri Coandă urmează Liceul Militar din Iaşi. În 1903, după absolvirea liceului   își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București.

Fiind preocupat de tânăr de probleme de aeronautică, realizează, de-a lungul anilor, în țară și în străinătate, numeroase invenții și prototipuri, studiind intens acest domeniu. A construit modele de rachete, machetă de avion cu motor, rachetă cu combustibil solid, planoare, a studiat fenomenele aerodinamice din jurul aripilor.

7 06 2021 LC IST 2

Henri Coandă este realizatorul primului avion cu reacție din lume, încercat de el însuși în 1910, la Issy-les-Moulineaux (Franta), avion ce a fost prezentat și la Salonul Internațional de Aeronautică de la Paris. Este atras de cercetarea fenomenului devierii unui fluid în alt fluid, numit „efectul Coandă” (1934). A efectuat cercetări numeroase în mecanica fluidelor, publicând articole științifice în toate domeniile pe care le-a studiat. Aflându-se la baza numeroaselor aplicații, „efectul Coandă” este, fără îndoială, certificatul de naștere al mecanicii fluidelor, o nouă ramură a tehnicii.

Inventatorul Henri Coandă revine definitiv în România în 1969, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică, iar în anul următor, 1970, devine membru al Academiei Române.   La 25 noiembrie 1972 Henri Coandă se  stinge din viață. Este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

7 06 2021 LC IST 7

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий