Rusia simplifică la maxim procedurile de acordare a cetățeniei pentru ucraineni

90_original

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat în a doua lectură un proiect de lege care simplifică procedura de acordare a cetățeniei ruse cetățenilor ucraineni, anunță  site-ul Dumei de Stat, notează Libertatea Cuvântului.

În special, Parlamentul rus a anulat interviurile pentru ucrainenii care doresc să obțină statutul de vorbitori nativi de limba rusă. Această simplificare a procedurilor pentru obţinerea cetăţeniei vizează cetățenii Ucrainei, Bielarus și altor foste republici sovietice. Documentul spune că ucrainenii care vorbesc  limba rusă pot solicita personal recunoașterea de vorbitori nativi de limba rusă. În acest caz, comisia poate acorda acest statut fără interviu, dacă există motive suficiente. Acest lucru implică faptul că solicitanții sau rudele lor au avut anterior reședință permanentă pe teritoriul Rusiei  şi în teritoriul care a fost cândva parte din Imperiul Rus sau din Uniunea Sovietică.

„Simplificăm procedura de obținere a cetățeniei Federației Ruse și eliminăm birocrația  pentru compatrioții vorbitori de limba rusă și cetățenii din fostele republici sovietice”, a declarat preșdintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Rusia estimează că aproape 172.000 de cetățeni ucraineni și 32.000 de cetățeni din Belarus, care au deja  reședința permanentă și permis de ședere  în Rusia  vor beneficia de procedura simplificată.

De menționat că în 2019  aproximativ 299. 422 de ucraineni au primit pașapoarte ale Federației Ruse.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Lasă un răspuns