„Școala, ca și biserica, fac cinste satului”

20 12 O 2
În ziua Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni, după calendarul pe stil vechi, a fost marcat jubileul de 125 de ani al Liceului din Ostrița, CT Mahala. Nu este o coincidență întâmplătoare. Doar cu știință de carte și cu credință fierbinte se pot face majoritatea minunilor. Iar la această instituție de învățământ, în decursul celor 125 de ani când ea a fost școală primară, școală medie incompletă, școală medie și în ultimul timp – liceu, s-a făcut carte serioasă. După cum a sesizat doamna Maria Eremii, fostă profesoară de istorie și directoare, „școala este cinstea satului, la fel ca și biserica”. La Ostrița acești doi piloni spirituali ai satului se află chiar alături. „Noi, dascălii de la școală, îi învățăm pe copii să scrie și să citească, să citească rugăciunile rostite în biserică, să prețuiască binele și să facă bine, să-și iubească aproapele, așa cum îi îndeamnă și cărțile sfinte. Mi-am consacrat acestei școli 50 de ani de viață și întotdeauna m-am bucurat că am trăit și am lucrat cu tinerețea”, afirmă doamna Maria Eremii.
Potrivit tradiției, sărbătoarea Sfântului Nicolae este ziua cadourilor pentru copii. La festivitățile consacrate jubileului Liceului din Ostrița cadouri au primit pedagogii de aici. Cadouri și mențiuni din partea Administrației Militare Regionale a înmânat Iulia Hrițcu-Andrieș, adjunctă a șefului AMR Cernăuți. Ea a subliniat că este pentru prima dată la Liceul din Ostrița. „Aici a învățat unul dintre cei mai importanți profesori universitari pentru mine, Mihai Gostiuc. Firește, că Școala din Ostrița se mândrește și cu mulți alți absolvenți care au devenit personalități recunoscute și apreciate în diferite domenii”, a relevat reprezentanta Administrației Regionale. Reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Dan Constantin, a subliniat că cel mai mare cadou din partea Guvernului român, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni sunt bursele acordate elevilor și profesorilor de la școlile românești din Ucraina, inclusiv din regiunea Cernăuți. Din partea Consiliului Raional Cernăuți a fost prezent deputatul și președintele Comisiei pentru învățământ și cultură, Iurie Levcic. A sosit cu cadouri și o delegație din partea Direcției regionale de învățământ și Institutului regional pentru învățământul postuniversitar, din componența căreia au făcut parte Olga Ostafi și Lilia Govornean, specialiste antrenate nemijlocit în procesul de instruire în limba română. Un mesaj de felicitare din partea conducerii Comunității Teritoriale Mahala a rostit Elena Nichitina, care a și înmânat diplome de onoare mai multor pedagogi de la Liceul din Ostrița. La sărbătoarea Liceului din Ostrița au participat directoarea Liceului nr. 1 din Boian, Angela Botă, doar pe timpurile nu prea îndepărtate unii absolvenți ai Școlii medii incomplete din Ostrița își continuau studiile la Școala medie din Boian, și directorul Gimnaziului din Bălcăuți, Oleg Boloban. „Nu puteam să nu vin la această sărbătoare, aici mi-am început cariera pedagogică – am fost profesor de matematică timp de opt ani, afirmă domnul Oleg Boloban. Am spus cu mândrie nu o dată că la școala din Ostrița m-am format ca pedagog. Era pe atunci un colectiv minunat, ca și în prezent, de altfel, deși sunt mulți pedagogi tineri. Dar unde e tinerețea, acolo e și avântul, acolo sunt planuri îndrăznețe”.
20 12 O 1
Tânăra directoare a Liceului din Ostrița, Nicoleta Dubeț, făcând o prezentare a istoriei acestei instituții de învățământ a menționat:
–În Comunitatea Teritorială Mahala sunt trei licee, al nostru, după numărul elevilor, este cel mai mic, dar avem succese mari – la concursuri și olimpiade. Clădirea veche a școlii a fost reconstruită și modernizată. În 2018 a fost amenajată ospătăria, în 2019 – instalată rețeaua termică centrală, în 2021 au fost reparate coridoarele. În primele luni de război – din martie și până în iunie 2022 – în localul școlii am găzduit 150 de refugiați. Ei au plecat, dar noi, și pedagogii, și elevii, ne continuăm activitatea de binefacere. Colectăm ajutoare materiale și în această privință ne susțin voluntarii. Ni s-au repartizat 180 mii grivne pentru amenajarea teritoriului liceului. Ne gândim și la alte proiecte de real folos pentru instituția noastră.
20 12 O 3
Veteranul învățământului public, Ion al lui Florea Antonescu, fost profesor de franceză, un pasionat cercetător al istoriei meleagului natal, a atras atenția asupra următorului fapt:
–Pe timpuri a fost publicată o statistică privind gradul de instruire al populației. La noi, la Ostrița, 90 la sută din locuitorii satului erau știutori de carte și numai 10 la sută erau analfabeți. Aceasta vorbește despre eficiența învățământului în școală.
20 12 O 4
O altă fostă profesoară de franceză de la școala din Ostrița, Maria Gostiuc, a calculat că și-a petrecut în această școală 49 de ani ai vieții, ca elevă și apoi ca profesoară:
–Pereții acestei școli sunt ca și pereții casei mele. Între ei m-am simțit fericită, am avut o ocupație pe placul inimii și m-am consacrat muncii pedagogice, instruind câteva generații de copii ai satului.
Potrivit tradiției creștine, Sfântul Nicolae „deschide” ușa sărbătorilor calendaristice de iarnă. La Ostrița-Mahala frumoasele tradiții ale acestor sărbători sunt păstrate cu sfințenie. Elevii de la liceu au pregătit și au prezentat un adevărat spectacol cu colinde și plugușoare pentru oaspeți. În prezent toate acestea sunt apreciate ca un puternic mesaj de pace. Or, copiii din Ucraina vor să trăiască și să învețe în pace, în pace să-și făurească viitorul.
20 12 O 5
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий