SUA s-au retras oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

946221522.jpg.0

Statele Unite și-au anunțat marți retragerea din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, un organism internațional pe care administrația președintelui Donald Trump l-a criticat aspru, acuzându-l de prejudecată împotriva Israelului și că servește drept platformă unor țări precum China, Venezuela și Cuba, relatează agenția EFE.

„Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU”, a spus, într-o declarație de presă, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley.

Haley, care a ameninţat de anul trecut cu retragerea SUA din acest Consiliu cu sediul la Geneva, a explicat că în ultimele luni a încercat să rezolve „cu bună credinţă” problemele organismului Naţiunilor Unite, întâlnindu-se cu reprezentanţi a peste 125 de state membre.

În declaraţia sa, ambasadoarea SUA a criticat faptul că din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, naţiuni care, în opinia sa, „nu respectă” drepturile omului.

Pentru acest motiv şi pentru „prejudecata cronică” a Consiliului contra Israelului, a arătat Haley, acest for „nu este demn de numele său”.

Prezent de asemenea la momentul anunţului retragerii din Consiliu, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a salutat prestaţia ca ambasador la ONU a lui Nikki Haley şi a numit Consiliul un organism „ipocrit”.

„Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul Drepturilor Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului”, a punctat Pompeo.

Retragerea din acest for este ultima respingere de către SUA a angajamentelor multilaterale, după ce în ultimele luni au renunţat la acordul climatic de la Paris şi la acordul nuclear cu Iranul, aminteşte EFE.

Înaltul comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al Hussein, a calificat decizia SUA ca „dezamăgitoare, deşi nu chiar surprinzătoare”.

„Dată fiind situaţia drepturilor omului în lumea actuală, SUA ar trebui să facă un pas înainte, nu unul înapoi”, a arătat acesta.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, „ar fi preferat ca SUA să rămână în Consiliul Drepturilor Omului”.

EFE menţionează în final că anunţul de marţi al autorităţilor americane vine la o zi după ce Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a denunţat separarea a sute de copii, în ultimele luni, la frontiera SUA, de părinţii lor imigranţi.

Lasă un răspuns