Tot mai dulce şi frumoasă-i limba ce-o vorbim…

olimpiada 10

olimpiada 10 olimpiada 10A fost nevoie de ani grei pentru ca limba română în Ucraina să iasă din umbra nepăsării şi indiferenţei. După 24 de ani de independenţă a statului ucrainean, pentru prima dată săptămâna aceasta în Ucraina a fost organizată Olimpiada naţională a elevilor la limba şi literatura română, la care au participat 11 copii din regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi.
Până nu demult, elevii din şcolile româneşti din Ucraina nu aveau posibilitate să participe la astfel de olimpiade, pentru că nu erau organizate la nivel de ţară. Copiii noştri puteau participa doar la primele trei etape: olimpiada şcolară, raională şi regională. Anul acesta ruga noastră şi doleanţele co­munităţii româneşti din Uc­raina au fost auzite şi sperăm de acum încolo limba română să se afle la loc de cinste în ţara noastră alături de celelalte limbi care se bucură de drepturi consfinţite de lege.
La prima ediţie a Olimpiadei panucrainene a elevilor la limba şi literatura română au participat cei mai buni dintre învingătorii olimpiadelor şcolare, raionale şi regionale la limba română din Transcarpatia şi Cer­năuţi. Din Maramureşul istoric au participat la această olimpiadă 5 copii şi anume: Vera Zmerega din localitatea Plaiuţ, Mariana Oros, Valentina Simi­o­nica şi Victoria Vlad de la Liceul din Slatina, Ileana Opriş din localitatea Apşa de Jos, regiunea Transcarpatia. Iar re­giunea Cernăuţi a fost reprezentată la Olimpiada panucraineană a elevilor la limba română de Maria-Augustina Av­do­chimova din Crasna, raionul Sto­rojineţ, Ana-Maria Luc­hia­niuc din Iordăneşti, Angelica Carp şi Alina Bojescu de la Liceul din Carapciu, raionul Hliboca, Nadejda Apetroaiei din Horbova şi Alina Apetri de la Liceul raional „Gheorghe Asachi” din Herţa.
Participanţii la etapa a patra a Olimpiadei panucrainene a elevilor la limba şi literatura română din regiunile Tran­sca­r­patia şi Cernăuţi au fost salutaţi cu drag de către reprezentanţi ai Consiliului Regional Cer­nău­ţi, Direcţiei regionale de Învăţământ şi Ştiinţă Cernăuţi, ai Catedrei de Filologie Ro­mână şi Clasică a Universităţii cernăuţene, Consulatului Ge­neral al României la Cernăuţi, în persoana doamnei Consul General Eleonora Moldovan.
Deşi subiectele propuse pentru olimpiadă elevilor li s-au părut destul de grele, aceştia au reuşit până la urmă să demonstreze cu succes capacităţile de care dispun. Joi, membrii juriului, format din doamnele O. Paliiciuc, Lora Bostan, Olga Ostafi şi Lilia Govornean, vor face bilanţul Olimpiadei panucrainene a elevilor la limba şi literatura română şi vor anunţa învingătorii, care vor fi menţionaţi cu diplome şi cadouri.

Lasă un răspuns