Transnistria nu va mai putea importa produse alimentare din Ucraina

104225

Transnistria nu va mai putea importa produse alimentare din Ucraina fără permisiunea Agenției Naționale pentru siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA). Mărfurile nu vor putea trece nici transit prin Transnistria, în legătură cu un șir de restricții impuse de Ucraina, ce au intrat în vigoare de la 20 mai 2017.

Responsabilul de agricultură din cadrul executivului regiunii separatiste, Efimii Kovali, spune că Tiraspolul a fost informat printr-o scrisoare de Serviciul fitosanitar și veterinar al Ucrainei că produsele alimentare vor putea fi importate doar în baza unei coordonări prealabile cu ANSA.

Potrivit novostipmr.com, aceste măsuri vin să dea Transnistriei o „lovitură economică”.

„Oficial, Kiev a decis să interzică tranzitul mărfurilor pe teritoriul țării noastre. Am putea avea un deficit de produse alimentare în magazine. Mișcarea unilaterală este realizată în ajunul lansării controlului comun al Republicii Moldova și a Ucrainei la punctul de control „Kuciurgan“. Tiraspolul consideră o astfel de acțiune ca o încercare nu doar de a zdrobi statul ci și de a forța liderii țării să înceapă discuțiile despre acest subiect”, scrie sursa.

De asemenea, în articol este specificat că politicienii moldoveni sunt convinși că o astfel de tactică vine să Transnistria în genunchi și să rezolve conflictul moldo-transnistrean în condiții benefice pentru cei de la Chișinău.

Mai mult, această decizie a Ucrainei ar genera un deficit de produse, ar goli rafturile și ar genera o posibilă creștere a prețurilor.

„Transnistria ar putea să aibă probleme cu carnea, peștele, laptele, ouăle, carnea și conservele. Toate acestea sunt importate în mare parte din străinătate. În acest an, prin granița dintre Ucraina și Transnistria au trecut peste 6000 de tone de produse alimentare”, mai scrie sursa.

Acum, pentru a importa mărfurile menționate în scrisoarea Ucrainei, „agenții economici transnistreni trebuie să schimbe logistica. Și anume, să vămuiască mai întâi marfa la frontiera dintre Moldova și Ucraina, și numai apoi să trimită mărfurile în Transnistria. Vor trebui să plătească la bugetul Moldovei o taxă suplimentară”, mai scrie portalul de știri transnistrean.

Sursa: bani.md

Lasă un răspuns