Trenul Cernăuţi-Suceava, readus în atenţia ministrului Transporturilor din România

tren-600x400

Vizita în judeţul Suceava a ministrului Transporturilor din România, Răzvan Cuc, este folosită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru a-i aminti acestuia demersurile făcute de autorităţile din Suceava şi Cernăuţi pentru a se introduce un tren pe ruta Suceava-Cernăuţi şi retur.

Flutur îi transmite ministrului, atât public, prin intermediul presei, cât şi printr-o scrisoare, că din iunie 2016, de la preluarea mandatului de preşedinte al CJ, a avut mai multe întâlniri „cu partenerii şi vecinii noştri ucraineni”, în cadrul cărora s-au dezbătut probleme de interes pentru ambele părţi.

„Una dintre problemele care se discută constant în cadrul întâlnirilor noastre comune se referă la măsurile care se impun în vederea degrevării traficului prin zona Siret-Porubne care, în acest moment, este singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Ucraina, de pe teritoriul judeţului Suceava”, explică Flutur.

Şeful CJ arată că începând cu luna iunie 2017, au avut loc alte întâlniri de lucru între conducerile administrative ale judeţului Suceava şi ale regiunii Cernăuţi, la care au participat şi reprezentanţi ai căilor ferate din cele două unităţi administrativ-teritoriale şi unde s-a discutat despre posibilitatea introducerii a două trenuri.

Flutur îi aminteşte ministrului că despre necesitatea trenului Suceava-Cernăuţi au fost informaţi toţi miniştrii Transporturilor, inclusiv el, în mandatul precedent. Flutur a arătat că partea ucraineană  a soluţionat problema şi doar autorităţile române au rămas restante.

În cadrul acestei corespondenţe purtate între CJ Suceava şi Ministerul Transporturilor, s-a primit de la minister un răspunsul în care se arată că CFR şi CFR Călători „susţin implementarea acestui proiect şi în tot acest interval de timp au căutat soluţii optime, din punct de vedere tehnic, pentru lansarea acestui serviciu de transport călători, în perioada imediat următoare”.

Acestui răspuns optimist i s-a adăugat altul, transmis de Ministerul Transporturilor, în finalul căruia se anulează oarecum susţinerea acestui demers, arătându-se că “CFR Călători se obligă să pună în circulaţie cu prioritate numărul şi categoriile de trenuri incluse în pachetul minim de servicii aprobat”.

Flutur precizează că în ultima perioadă nu a mai revenit cu nici o altă adresă către minister, aşteptând să se întâmple ceva ca urmare a întâlnirii din luna mai 2018, de la Cernăuţi, a Grupului de lucru pentru transport şi infrastructură între Ucraina şi România, şi unde s-au formulat o serie de concluzii.

„În documentul semnat de ambele părţi, în urma acestei întâlniri, se menţiona, printre altele că, în ceea ce priveşte transportul pe calea ferată, începând cu 1 ianuarie 2019, vor fi introduse două perechi de trenuri, între Suceava şi Cernăuţi cu transfer în Vadu Siret. Din păcate, ceea ce părea stabilit, încă din mai 2018, de conducerile ministerelor de transport din Ucraina şi România nu s-a pus în practică. (…) Având în vedere toate aceste considerente şi faptul că partenerii ucraineni încă aşteaptă răspunsul nostru cu privire la data exactă când cetăţenii din cele două regiuni istorice vor avea la dispoziţie posibilitatea de a circula pe ruta Suceava-Cernăuţi şi retur inclusiv pe calea ferată, vă adresăm rugămintea, stimate domnule ministru Alexandru Răzvan Cuc, să dispuneţi rezolvarea, de urgenţă, a problemelor care ţin de partea română şi care blochează acest proiect”, mai scrie Gheorghe Flutur.

Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns