Guvernul de la Viena a criticat puternic Ucraina, după ce a interzis intrarea în țară a unui reporter

160817_weltjournal_mein_donezk_100__v-body__16__9_-8356d68febb302a69d0d38655ca9b89002ae9eee

Guvernul de la Viena a criticat puternic autoritățile ucrainene după ce acestea din urmă au blocat intrarea în ţară a unui corespondent al canalului public austriac ORF, transmite Agerpres.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat sprijinul pentru ministrul de externe Karin Kneissl, care a numit acţiunea Kievului drept „un act de cenzură inacceptabil în Europa” şi a cerut ridicarea interdicţiei.

„Cancelarul federal împărtăşeşte opinia ministrului de externe în acest caz”, a declarat biroul lui Kurz.

Organele competente au emis joi decizia împotriva jurnalistului Christian Wehrschuetz.

Luna trecută, ambasadorul Ucrainei la Viena, Oleksandr Şcerba, l-a acuzat pe acest corespondent că a încălcat în mod „demonstrativ” o frontieră atunci când el şi echipa sa de filmare au relatat din Crimeea anexată.

În plus, Wehrschuetz ar fi intrat din Rusia în zonele deţinute de separatiştii din Donbas pentru a evita punctele de control ucrainene, potrivit unei postări pe Facebook a Olgăi Şervakova, parlamentar din partea partidului „Solidarnisti”.

Wehrschuetz, care conduce birourile ORF de la Kiev şi Belgrad, a respins acuzaţiile.

„Presupun că actuala conducere ucraineană căuta un motiv să mă ţină afară pentru că este nemulţumită de informaţiile critice privind libertatea mass-media şi scandalurile legate de achiziţiile în domeniul apărării în timpul războiului”, a declarat el pentru postul de radio ORF Oe1.

Până în prezent, autoritățile au blocat în principal intrarea jurnaliştilor din Rusia. Numai câţiva reporteri din alte ţări europene au fost afectaţi de o măsură similară.

Lasă un răspuns