Ucraina, amenințată de epidemii din cauza nevaccinării

vakcijacija-02

Încă nu am scăpat de rujeolă, dar, iată, că altă nenorocire se abate pe capul oamenilor. Medicii bat alarma: riscul apariției focarelor de difterie în Ucraina rămâne foarte ridicat din cauza nevaccinării populației.

Conform calendarului vaccinărilor preventive, vaccinarea împotriva difteriei se efectuează la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni, 18 luni. Revaccinarea se efectuează la copiii cu vârsta de 6 ani și 16 ani. Revaccinarea adulților se realizează la vârsta de 26 de ani și apoi la fiecare 10 ani. Riscul apariției unor focare de difterie în regiunea Cernăuți este foarte mare din cauza nivelului scăzut de imunizare împotriva acestei boli. ”Ultimul caz de difterie din regiunea noastră a fost înregistrat în 2004. Numărul persoanelor vaccinate împotriva acestei boli este foarte scăzut. Prin urmare, orice caz de îmbolnăvire poate să se răspândească foarte repede. Unica soluție este vaccinarea. La etapa actuală dispunem de cantităţi suficiente de vaccin necesar”, a declarat Natalia Gopko, șefa Centrului regional de analize de laborator.

Reamintim că în perioada anilor 90 în Ucraina din cauza difteriei au fost înregistrate 6.696 decese. Difteria este o afecțiune bacteriană ce duce la inflamarea severă a nasului, a gâtului și a traheii. Boala poate afecta orice grupă de vârstă, însă apare în special la copiii nevaccinați. Complicațiile bolii includ paralizie și insuficiență cardiacă, în cazul în care toxinele bacteriei se răspândesc în întregul organism. Chiar și în condițiile în care boala este tratată, specialiștii estimează că 10% din pacienți își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Boala apare astăzi mult mai rar în țările dezvoltate, datorită eforturilor de imunizare la nivel de țară. Cu toate acestea, chiar și în aceste țări difteria poate apărea la nivel cutanat. Bacteriile care produc difteria se transmit atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, prin intermediul pică- turilor respiratorii. Deși mai puțin frecvent, bacteriile pot fi luate și de pe diferite articole de uz casnic, cum ar fi pahare, prosoape sau tacâmuri pe care au ajuns picăturile respiratorii.

Ucraina se confruntă acum cu o epidemie de rujeolă gravă. La etapa actuală sunt înregistrate mai mult de 2.000 de cazuri în toată țara. Trei persoane au decedat din cauza acestei boli. În regiunea Cernăuți au fost confirmate oficial peste 600 cazuri de rujeolă. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri sunt în orașul Cernăuți și în raioanele Putila, Vijnița și Hliboca. Cel mai grav e că la Cernăuți vaccinul împotriva rujeolei e pe sfârșite. Luni autoritățile sanitare anunțau că Policlinica orăşenească pentru copii nr. 3 dispune de doar 84 de doze de vaccin antirujeolic. La Policlinicele pentru copii de la Roșa și Sadagura acesta lipsește cu desăvârșire. La începutul lunii ianuarie regiunea Cernăuți a primit 1.500 de doze de vaccinuri împotriva rujeolei care au fost aduse din alte regiuni ale țării unde nu au fost înregistrate epidemii. Menționăm și faptul că săptă- mâna aceasta un elev din Cernăuți a fost diagnosticat cu hepatită de tip A. Medicii încearcă să stabilească care a fost cauza infecției, însă se pare că nu este vorba despre un focar, ci despre un caz singular. Ultimul focar de hepatita A în regiunea Cernăuți a avut loc în 2007. La acea vreme au fost înregistrate 187 de îmbolnăviri. Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatic A. Spre deosebire de hepatita B și C, hepatita A nu determină boală cronică. Deşi ficatul devine inflamat și umflat, se vindecă complet. Odată ce o persoană a fost infectată cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contacta boala a doua oară.

Добавить комментарий