Ucraina așteaptă să primească 15 milioane de vaccinuri Novavax din iulie

skynews-novavax-covid-19-coronavirus_5253532

Ucraina a convenit să crească la 15 milioane numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 de la producătorul american Novavax, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Maksym Stepanov, potrivit agenției Reuters.

Primele doze de vaccin ar urma să ajungă în Ucraina în iulie, a precizat Stepanov pe Facebook.

Ucraina este în urma majorităţii ţărilor europene în obţinerea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi încă nu a început vaccinarea în masă.

„Am primit o confirmare (de la producătorul Serum Institute din India — n.r.) că este posibil să suplimenteze cu cinci milioane numărul dozelor de vaccin. Numărul total de vaccinuri Novavax pe care îl aşteptăm în Ucraina este de 15 milioane”, a subliniat ministrul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în această lună că Ucraina a semnat contracte cu Serum Institute pentru 12 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus dezvoltate de AstraZeneca şi Novavax.

Stepanov, care a făcut o vizită în India săptămâna trecută, a declarat ieri că primul lot de 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca este pe drum spre Ucraina. Oficiali ai Ministerului Sănătăţii au explicat că dozele ar urma să ajungă „dintr-un moment în altul», fără a oferi însă o dată exactă.

Ucraina, unde s-au înregistrat peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus şi 25.156 de decese, a convenit să cumpere unele vaccinuri de la China şi se aşteaptă la cel puţin opt milioane de doze prin programul global COVAX, dedicat ţărilor sărace.

Stepanov a declarat săptămâna trecută că achiziţiile de vaccin anticoronavirus ale Kievului sunt obstrucţionate de «atacurile informaţionale murdare», care au dus la o investigaţie anticorupţie împotriva ministerului.

El a negat orice neregulă, după ce agenţia anticorupţie NABU a deschis o anchetă privind achiziţiile de vaccinuri Sinovac printr-un importator intermediar, Lekhim.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий