Ucraina, printre ţările mai puţin prospere din lume (studiu)

Бедность-в-Украине

Ucraina se află pe locul 112 în clasamentul The Legatum Prosperity Index 2017, un top anual, de mare amploare, realizat de Legatum Institute din Londra. În tabel sunt incluse 149 cele mai prospere țări din lume, iar pe primele trei poziții anul acesta s-au clasat astfel de țări ca Norvegia, Noua Zeelanda și Finlanda.

Potrivit clasamentului Ucraina în 2016 era clasată pe locul 107. Se pare că vecinii noștri o duc mai bine. Polonia a fost clasată pe locul 32, Slovacia – 35, Ungaria – 45, România – 46, Republica Bielorus – 95, Moldova – 98 și Federația Rusă – 101. La coada clasamentului s-au situat Sudanul, Republica Central Africană și Yemenul.

Clasamentul nu ia în calcul numai banii deţinuţi de o naţiune ca singur factor reprezentativ de prosperitate, ci mai mult decât atât. Pentru alcătuirea topului anual, organizația compară 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venit pe cap de locuitor şi numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar şi alte date relevante precum numărul de servere securizate de internet pe care le are un stat sau cât de odihniţi se simt locuitorii în viaţa de zi cu zi. Variabilele sunt apoi împărţite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul natural.

Screenshot_1 Screenshot_2

Lasă un răspuns