Ucraina se pregătește să livreze Moldovei gaze din UE fără participarea Gazprom

_moldova_gaz_650x410
Cabinetul de miniștri al Ucrainei a dat instrucțiuni către „Naftogaz”, „Ukrtransgaz” și „Vinnitsagaz”, să asigure furnizarea în R. Moldova a gazelor europene importate, fără participarea „Gazprom”,  anunță hromadske.ua.

Anterior, R. Moldova și-a exprimat îngrijorarea că, din cauza lipsei unui contract de tranzit între Ucraina și Federația Rusă, țara poate rămâne fără gaz pe timp de iarnă.

R. Moldova importă gaz din Rusia în baza contractelor cu „Gazprom”. Cu toate acestea, acest gaz este furnizat R. Moldova prin intermediul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, deoarece nu există alte modalități de livrare a gazului.

De la 1 ianuarie 2020, tranzitul gazelor rusești prin Ucraina poate însă înceta, deoarece atunci contractul dintre „Naftogaz” și „Gazprom” se încheie, iar un nou contract nu a fost încă încheiat. Fără contract, „Gazprom” nu va putea furniza gaze în R. Moldova, iar țara ar putea rămâne fără gaz la mijlocul iernii.

Ceva timp în urmă, și „Ukrtransgaz” a trimis autorităților moldovenești o propunere oficială de a folosi capacitățile sistemului de transport al gazelor ucrainene pentru a putea renunța la aprovizionarea directă cu gaz rusesc.

O nouă rundă de negocieri trilaterale privind tranzitul gazelor ruse prin sistemul Ucrainei de transport al gazelor către Europa, cu participarea Ucrainei, Federației Ruse și Comisiei Europene ar trebui să aibă loc pe 28 octombrie.

Добавить комментарий