Uniunea Europeană va oferi ajutor pentru păstrarea cimitirelor evreiești din Ucraina

chern-kladb-00

Uniunea Europeană va contribui la păstrarea cimitirelor evreiești din Ucraina și din alte țări din Europa de Est și de Sud.  Potrivit Deutsche Welle, Uniunea Europeană va aloca pentru realizarea unui proiect de inventariere a cimitirelor evreiești din Europa de Est și de Sud 800 de mii de euro.

„Comunitățile evreiești au contribuit semnificativ la cultura europeană”, a declarat Michel Manyier, directorul Comisiei Europene pentru Educație și Cultură, menționând că păstrarea cimitirelor evreiești este parte a „responsabilităţii comune pentru istoria și patrimoniul cultural al Europei”.

Vor fi cartografiate circa o mie și jumătate de cimitire din Grecia, Moldova, Slovacia, Lituania și Ucraina, au declarat reprezentanții proiectului ESJF, care activează în scopul păstrării mormintelor evreieşti din Europa. Fotografierea cimitirelor va fi realizată cu ajutorul aparatelor de zbor nepilotate. Proiectul vizează atragerea locuitorilor locali pentru a face ca locurile de înmormântare să devină parte a patrimoniului local.

Reprezentantul proiectului, Philip Carmel, a subliniat în mod aparte importanța sa pentru tinerii europeni și pentru combaterea dezvoltării fenomenului de antisemitism. „Cimitirele sunt adesea ultima dovadă tangibilă a secolelor de trai al evreilor în orașele și satele din Europa, care au fost exterminați de Holocaust”, a subliniat el.

Din momentul apariţiei Fondului în anul 2015, reprezentanții ESJF au reușit să păstreze 120 de cimitire evreiești în șapte țări din Europa Centrală și de Est.

În foto: Cimitirul evreiesc din Cernăuți

Lasă un răspuns