Ukrtransgaz anunță că e gata să primească gaze din România

isaccea-1

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale al Ucrainei, Ukrtransgaz, a anunțat oficial că a finalizat modernizarea stației de măsurare de la Grebeniki, din regiunea Odesa, ceea ce îi va permite să primească gaze în sistem reverse flow din România, în ipoteza în care tranzitul de gaze din Rusia va fi stopat de la 1 ianuarie 2020.

Omologul român, Transgaz, continuă să rămână opac cu privire la relația cu Ucraina, șeful companiei, Ion Sterian, spunându-i public premierului român, Ludovic Orban că îi va prezenta situația în această privință doar în absența presei, întrucât este vorba de „informații confidențiale”.

Potrivit Ukrtransgaz, lucrările la stația de măsurare Grebeniki au fost derulate în acord cu inițiativa CESEC, care prevede asigurarea transportului gazelor naturale prin conductele transbalcanice pe direcție inversă, din Grecia, prin Bulgaria și Româna, până în Ucraina și Republica Moldova.

În mai anul trecut, testul de cerere de capacitate și de fezabilitate economică cu privire la tranzitul de gaze din România spre Ucraina a fost finalizat cu succes, iar cei doi operatori de transport și sistem au convenit înlocuirea stației de măsurare gaze Isaccea 1, pentru îmbunătățirea acurateții măsurătorilor, în condițiile în care gazul va curge în ambele direcții. Fluxul de gaze va tranzita punctul de interconectare Isaccea 1-Orlovka.

Transgaz a atribuit luna trecută contractul de construcție a noii stații de măsurare Isaccea 1. Tot atunci, potrivit Interfax Ucraina, șeful Ukrtransgaz, Serghii Makogon, a declarat că România a confirmat asigurarea unui flux garantat de gaze către Ucraina de 4,1 milioane metri cubi pe zi începând cu 1 ianuarie 2020.

După cum a relatat Profit.ro, faza 2 a proiectului operatorului sistemului național românesc de transport al gazelor, Transgaz, de interconectare a sistemului național cu conducta de tranzit T1 la Isaccea, cu asigurarea fluxului de gaze în ambele direcții (reverse flow), este întârziată și nu va fi finalizată anul acesta, ci în 2020.

Conducta transbalcanică reprezintă o alternativă de aprovizionare cu gaze a Ucrainei, în condițiile punerii în funcțiune a gazoductului TANAP, a disponibilității terminalelor de gaze naturale lichefiate din Grecia și Turcia și a perspectivelor de majorare a producției de gaze offshore din Marea Neagră, inclusiv din România.

Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, soarta conductelor de transport internațional al gazelor Isaccea-Negru Vodă, cel puțin firele 2 și 3, este în aer, în urma refuzului operatorului român de transport, Transgaz, de a scoate la licitație rezervarea de capacități pentru primul trimestru al anului viitor, în pofida faptului că a anunțat recent că a prelungit contractul de tranzit cu Gazprom doar până la 31 decembrie 2019.

Șeful Transgaz, Ion Sterian, i-a spus public premierului Ludovic Orban, la Comandamentul de Iarnă de la Guvern, că îi va prezenta situația cu privire la relația cu Ucraina doar în absența presei, întrucât este vorba de „informații confidențiale”. În plus, Sterian a susținut că problema gazelor din import a fost rezolvată în urma semnării de către Transgaz a actului adițional la acordul de interconectare cu omologul bulgar Bulgartransgaz pentru punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă. Potrivit directorului general al Transgaz, în urma semnării actului adițional, prin Kardam-Negru Vodă se pot importa până la 13,5 milioane de metri cubi pe zi.

„Problema e rezolvată în privința gazelor, indiferent ce se va întâmpla cu viitorul tranzitului prin Ucraina. Dacă tranzitul prin Ucraina se menține, și am aici…, dar în partea a doua a ședinței, că sunt informații confidențiale, să vi le aduc la cunoștință… (…) Mai putem importa 11 milioane de metri cubi de gaze pe zi prin Medieșu Aurit-Tekovo din Ucraina. N-avem noi consumul ăsta”, a spus Ion Sterian.

Gigantul gazier de stat al Ucrainei, Naftogaz, ia în calcul, pentru situația în care nu va ajunge la un acord cu monopolul rus Gazprom pentru continuarea și de la 1 ianuarie 2020 a tranzitului gazelor rusești destinate Europei prin sistemul de transport ucrainean, varianta ca țări precum Polonia, Slovacia și Republica Moldova să fie aprovizionate cu gaze din România, care ar ajunge la aceste destinații prin aceleași conducte ale Ucrainei, a declarat recent directorul executiv al Naftogaz, Iuri Vitrenko, după ultima rundă de negocieri tripartite Ucraina-Rusia-Comisia Europeană pentru semnarea unui nou acord de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, negocieri purtate la Bruxelles.

Un acord privind tranzitul gazelor naturale, de mare importanță și pentru România, precum și pentru întreaga Europă, ar putea fi semnat de Ucraina și Rusia în ultimele zile ale acestui an, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, citat de Reuters. Optimismul ministrului ucrainean ar putea fi însă infirmat, întrucât un nou acord cu Rusia nu poate fi semnat decât după stingerea în prealabil a litigiilor dintre cele 2 state pe tema gazelor din instanțele internaționale de arbitraj, lucru care nu pare posibil în termen scurt.

Lasă un răspuns