Vie, flacăra amintirii…

Screenshot_1

Constantin Fagurel și-a trăit frumos viața și a plecat în veșnicie în perioada când pomii dau în floare și binecuvântează primăvara cu trilurile ei ciocârlia. Acest Om a lăsat în urma sa o amintire luminoasă, ca și lumina din amiaza zilei de Prier.

S-a împlinit un an de la moartea lui Constantin FAGUREL, eminent pedagog, care timp de trei decenii a îndeplinit funcția de director al Şcolii medii din Tereblecea, raionul Hliboca – din 1966 și până în 1997.

Constantin Fagurel s-a născut la 31 mai 1936, întro familie cu nouă copii. Ca și mulți absolvenți din generația sa, harnici la carte, a decis să fie profesor și s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității cernăuțene.

La Tereblecea a venit în anul 1960, încredințându-i-se două posturi – pe linia de partid în colhozul local și la școală. Devine director al școlii serale, iar din anul 1966 – director al Şcolii medii din localitate.

În perioada activităţii lui în calitate de director, a fost construită clădirea cu etaj a Internatului, fiindcă în acea perioadă la Școala medie din Tereblecea veneau să obțină studii fii și fiice de țărani din localitățile învecinate.

Școala din Tereblecea se slăvea prin pedagogii săi talentați. Unul dintre ei a fost și Constantin Fagurel, care, în afară de faptul că îndeplinea funcția de director, mai era și profesor de limba și literatura română.

– Constantin Fagurel a fost un minunat profesor și pedagog, afirmă doamna Leontina Panciuc, actualul director al Școlii medii din Tereblecea, profesoară de matematică. Ca fostă elevă a lui, pot să spun că directorul și profesorul Constantin Fagurel ne-a insuflat dragostea față de meleagul natal și graiul matern. A prețuit foarte mult sârguința elevilor și pedagogilor, ne-a dat un exemplu cum pot fi depășite cu demnitate greutățile vieții. Prin felul său de a fi, el a trezit interesul față de profesia de pedagog. Dintre cei 27 de pedagogi, care activează în prezent în școala noastră, 60 la sută sunt foști elevi ai lui Constantin Fagurel. Cauza lui, precum și a altor pedagogi terebleceni, este continuată. Iar acesta este un profund respect față de înaintașii noștri.

Vera CIUPRUN, șefă de studii la

Şcoala de cultură generală Tereblecea (eleva și colega dlui Constantin Fagurel)

Lasă un răspuns