Zavitnevici: „Există un pericol militar pentru Ucraina din partea Belarusului”

2c329dae_bf28_43b4_8f0b_092737701f98_650x410

Șeful Comitetului pentru securitatea națională a Radei Supreme a Ucrainei, Oleksnadr Zavitnevici, a declarat că există un pericol militar pentru Ucraina din partea Belarusului.

Într-un interviu cu „RBC-Ucraina”, el a spus că tratatul de frontieră cu Belarus încă nu a fost ratificat, cu doar șase luni în urmă grănicerii ucraineni au primit motive legitime pentru a instala acolo mijloace tehnice de monitorizare. Când în Belarus au început proteste în masă, Ucraina a luat măsuri pentru a consolida frontiera.

„Desigur, pericolul din această direcție este prezent. Și noi cu toții știm că Rusia și Belarus fac parte din organizația Contractului de securitate colectivă (ODKB). Articolul 4 din acest Contract permite acordarea de asistență militară în cazul agresiunii externe membrului Asociației, iar acest ajutor este oferit pe termen scurt. Acest lucru reprezintă o amenințare foarte mare pentru noi”, a spus Zavitnevici.

La întrebarea „cât de probabilă este agresiunea militară rusă” împotriva Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, președintele comisiei, a declarat: „Este greu de spus, cred că această probabilitate este mai mică decât de pe teritoriul Donbasului. Dar ea există și nu poate fi neglijată”.

Lasă un răspuns