Zelenski: „Nu presați limbile minorităților naționale, nu presați limba rusă” (VIDEO)

Screenshot_4

Candidatul la președinția Ucrainei, actorul de comedie Vladimir Zelenski, a spus că autoritățile ucrainene nu trebuie să preseze limba rusă și limbile minorităților naționale. Declarația a fost făcută în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor străini, notează Libertatea Cuvântului.

El a menționat că Constituția prevede clar că limba de stat în Ucraina este limba ucraineană, iar statul este obligat să garanteze libera dezvoltare, utilizare și protecție a limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale.

„Nu presați limbile lor, nu presați limba rusă”, a spus Zelenski, adăugând că limba ucraineană este o limbă minunată și frumoasă când este scrisă şi vorbită corect.

„Toți preferă cu plăcere să vorbească în limba ucraineană. În ceea ce privește situația lingvistică, sistemul de educație de la noi din țară este gândit în așa fel, încât toți vor vorbi limba ucraineană. Generația următoarea va vorbi doar în această limbă”, a subliniat Zelenski.

Anterior, sondajele au arătat că Zelenski va câștiga în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, oricare ar fi adversarul.

Lasă un răspuns