Dmytro Kuleba, despre Legea învățământului: Noi stabilim cum va arăta sistemul educațional din Ucraina

24.12.2020
 ôîòî Êàíþêà Ðóñëàí
 Êóëºáà Äìèòðî - ì³í³ñòð ÌÇÑ

Ucraina și Ungaria trebuie să găsească un numitor comun bazat pe respect reciproc, reeșind din faptul că etnicii maghiari sunt cetățeni ai Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba într-un interviu acordat ziarului «День» (Ziua), notează Libertatea Cuvântului.

Diplomatul reamintește că în timpul primei conversații cu omologul său maghiar Peter Szijjarto, care a avut loc la sfârșitul lunii mai la Budapesta,  a  menționat că resetarea  relațiilor ucraineano – ungare este posibilă în mod real, dar vor exista multe obstacole pe parcurs.

„Ungaria este vecina noastră și nu are planuri agresive pentru Ucraina. Ungaria este membră a UE și NATO și trebuie să găsim un numitor comun bazat pe respect reciproc. Ungaria trebuie să ne respecte. Noi trebuie să respectăm Ungaria… Etnicii maghiari sunt cetățeni ai Ucrainei și, cel mai important, sunt parte integrantă a sociețății noastre», a spus Kuleba.

În ceea ce privește faptul că Ucraina nu ar respecta drepturile minorității maghiare, Dmytro Kuleba menționează că după abrogarea legii RSS Ucrainene privind minoritățile naționale, fiecare țară are dreptul de a adopta legislația pe care o consideră necesară, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.

„Într-adevar, a fost adoptată Legea Educației. Noi, adică Ucraina, stabilim cum va arăta sistemul educațional din Ucraina. Nu Rusia, Ungaria, Polonia,  Statele Unite sau China. Comisia de la Veneția, un organism al Consiliului Europei, a făcut o serie de  observații și recomandări cu privire la această lege. Le-am respectat și am adus legea în conformitate cu obligațiile international asumate. Gata. Am închis subiectul. În rest, tot ceea se referă la legea RSS Ucrainene, legea Ucrainei din 1990, 2000 este o discuție politică, retorică, care nu ar trebui să afecteze calitatea reglementării legislative», a subliniat Kuleba.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий