Floarea țării scuturată pe meleaguri străine

lithuania-exodus-unemployment-youth-26

Se spune că circa 6 milioane de cetățeni ucraineni lucrează peste hotarele țării. O evidență exactă nu există, de aceea se operează cu cifre aproximative. Însă cei, care se preocupă mai serios de problema migrației brațelor de muncă, atestă că circa 60 la sută dintre muncitorii emigranți sunt persoane cu studii superioare și cu vârsta de 30-45 de ani. Deci, pleacă floarea țării, oameni cu cele mai mari capacități productive.

Cineva spunea că „străinătatea” te atrage ca un magnet. Este un magnet nu cu proprietăți fizice, ci financiare. Patronii occidentali demult au însușit acest mecanism: salariul trebuie să fie un stimul pentru angajat și atunci va fi liniște și pace în țară și societatea va prospera. Iar „exodul creierilor” din Ucraina și se explică prin faptul că salariile nu corespund nivelului de calificare și pregătire profesională a specialiștilor. Experții au calculat că un specialist cu diplomă de studii superioare își poate asigura necesitățile vitale în proporție de 30 la sută. Firește, că acesta este impus să-și găsească un alt câștig. Iar peste hotare numai într-o singură zi de muncă cetățeanul nostru poate câștiga suma care e ceva mai mare decât salariul minim lunar în Ucraina.

Nimeni dintre proaspeții absolvenți nu doresc să nimerească din aulele universității la bursa muncii, iar întrebarea dacă ei ar vrea să obțină un loc de muncă peste hotare este mai mult retorică, căci răspunsul se subînțelege și el nu inspiră mare optimism pentru ziua de mâine a statului care le-a oferit posibilitatea să obțină studii.

În Ucraina sistemul de ocupare a forței de muncă, de asemenea, a fost afectat de microbul corupției. În popor circulă „taxele de mită” în euro sau dolari pentru angajarea la lucru. Această „regulă” îl face corupt și pe angajat chiar din prima zi de muncă a lui. Și se gândește o simplă soră medicală: „Oare nu e mai bine să-mi găsesc de lucru undeva peste hotare (în Polonia sau Franța), decât să-l mituiesc pe cineva?”.

Din fericire, în Ucraina sunt și minți luminate care au grijă nu numai de pregătirea specialiștilor de înaltă calificare, ci se străduiesc ca ei să se afirme la baștină, să fie de folos țării, să fie chiar mândria ei. Iată ce a spus zilele trecute academicianul Luchian Anaticiuc, directorul Institutului de Termoelectrică a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, situat la Cernăuți:

– Noi trebuie să-i orientăm pe tineri ca să nu caute surse de existență peste hotare. Și vom reuși aceasta, dacă le vom acorda o atenție mai mare, le vom asigura condiții ca ei să-și vadă ziua de mâine aici, în țară. Nu e secret pentru nimeni că o bună parte dintre tineri nu-și văd perspectiva peste 5-10 ani. Dar să le întoarcem speranța, încrederea în aceea că-și vor realiza scopurile vieții o putem face numai cu susținerea din partea statului.

În opinia domnului Luchian Anaticiuc, aceasta este o datorie și o responsabilitate majoră a statului.

Добавить комментарий