Imn al fericirii și rugă pentru părinți

9 10 C 1

De la concertul de autor  „Al nouălea val” și până la CD-ul „Cred în fericire” au trecut aproape două decenii. O cale de creație cu anumite performanțe parcursă de folkista Carolina Jitaru. Proaspetei absolvente a Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene în primii ani ai acestui veac, ea, Carolina Jitaru,  grație succesului pe care l-a avut în anii de studenție, evoluând la concertele organizate de Societatea de Cultură Românească „Mihai Eminescu”, i s-a acordat onoarea să susțină concertul de autor „Al nouălea val”. El s-a desfășurat în sala mare a Palatului „Tineretul Bucovinei”.  În 2023, datorită susținerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a proiectului înaintat de Societatea „Doamnele Române”, Carolina Jitaru a imprimat primul său CD – „Cred în fericire”. În decursul unei luni el a fost lansat în mai multe localități românești din regiune, iar la 6 octombrie – la Liceul din Mămăliga – școala natală a Carolinei Jitaru. A fost, după cum a recunoscut însăși interpreta, „o primire împărătească”. După această zi de neuitat doamna Carolina a postat pe Facebook: „Satul meu, ce ești acum departe, te visez în fiecare noapte! Lacrimile-mi curg de bucurie, când mă  poartă visul prin copilărie…” Chiar m-au podidit lacrimi de bucurie, când mi-am revăzut familia și consătenii adunați în Sala de festivități a Liceului din Mămăliga, la prezentarea CD-ului „Cred in fericire” cu poezia cantata a Bucovinei. Oricât de mult aș încerca să potrivesc cuvintele de mulțumire, niciodată nu voi putea exprima printr-o simplă postare toată recunoștința mea pentru primirea împărătească de care am avut parte acasă – la Liceul din satul meu de baștină Mămăliga! Mulțumesc din tot sufletul, dragi profesori și elevi! A fost extraordinar de frumos, cum spunea și președinta „Doamnelor Romane”, Maria Andrieș, societate care a realizat acest proiect finanțat de guvernul României prin DRP.  La 6 octombrie 2023 am redescoperit frumusețea satului natal și oamenii lui minunați, care m-au întâmpinat cu atâta căldură peste ani în instituția de învățământ, de unde mi-am luat zborul pe aripile poeziei și cântecului românesc. Fericirea mi-a fost înzecită prin faptul că între spectatori se aflau mama și tata – pentru prima oară  de când am lansat acest album muzical – dar și nepoatele mele dragi, Diana și Arianna”.

9 10 C 2

Această sărbătoare a muzicii și poeziei a fost întregită și de prezența la ea a profesoarei de română a Carolinei Jitaru – Lilia Codița, directorului Liceului din Mămăliga, Ghenadie Ionițoi, a primarului CT Mămăliga, Arcadie Șova, colegei de facultate a Carolinei Jitaru, Ina Ionițoi, organizatoarea acestui eveniment. Ca și la celelalte lansări ale CD-ului „Cred în fericire”, autoarea lui i-a avut alături pe Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, scriitoarea Maria Andrieș și animatoarea vieții culturale a românilor bucovineni, Elena Nandriș din Mahala.

9 10 C 3

Prin acest CD de pionierat, căci este vorba de primul disc de poezie bucovineană cântată, Carolina Jitaru afirmă cu toată puterea sufletului că ea crede în fericire. Fericiți părinții ei, admirând-o din sală, cred în fericirea și în succesul fiicei lor. Și noi toți, cei care o cunoaștem pe folkista Carolina Jitaru, credem la fel.

9 10 C 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий