În Codul Penal al Republicii Moldova au fost introduse modificări în ce privește separatismul

8 02 2023 F 1

Proiectul de lege, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în a doua lectură, conține mai multe articole noi la Codul Penal, în special articolul privind separatismul, comunică RBK-Ucraina cu referire la NewsMaker.md.

După cum se menționează în publicație, proiectul de lege votat de parlamentul Republicii Moldova introduce conceptele de „subiect anticonstituțional” și „structură informațională ilegală”.

Modificările, potrivit autorilor lor, ar trebui să includă în Codul Penal responsabilitatea pentru activitățile organizațiilor paramilitare ilegale, create atât în ​​interiorul țării, cât și în străinătate. A doua grupă de amendamente introduce în practica penală componența infractorilor ce țin de spionaj și trădare. Un alt articol nou din Codul Penal prevede răspunderea pentru nedenunțarea către autorități a infracțiunilor comise împotriva statului sau a securității naționale.

Articolul privind persecuția pentru separatism prevede pedepse pentru tentativele de separare a unei părți a teritoriului Republicii Moldova cu încălcarea prevederilor legislației naționale sau ale tratatelor internaționale. „Potrivit acesteia, acțiunile separatiste, adică acțiunile săvârșite în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova cu încălcarea prevederilor legislației naționale sau ale tratatelor internaționale, se pedepsesc cu închisoare de la 2 până la 6 ani. Distribuirea obiectelor, materialelor și informațiilor care incită la astfel de acțiuni se pedepsește cu privarea libertății pe o perioadă de la 2 la 5 ani. În ambele cazuri, dacă o persoană juridică este găsită vinovată, pedeapsa va fi amenda de la 3.000 la 5.000 unități condiționate cu privarea dreptului de a se angaja în anumite activități sau lichidarea persoane juridice”, scrie publicația.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a mai menționat că cetățenii care respectă legea nu au de ce să se teamă de inovații, indiferent de locul lor de trai.

Totodată, după cum scrie publicația, autoritățile din Transnistria, teritoriul Moldovei ocupat ilegal de Rusia, au condamnat decizia parlamentului moldovenesc și au spus că modificările făcute la Codul Penal „ar putea avea un efect devastator asupra procesului de negocieri”  între Chişinău şi Tiraspol.

Reamintim că Moldova a pierdut controlul asupra Transnistriei după conflictul armat din 1992, care ar fi apărut pentru că partea pro-rusă a populației se temea că Moldova, chipurile, va deveni parte a României. De atunci, acolo se află trupe ruse de ocupație.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий