Prima biserică ucraineană la Bucureşti

_01-16

A avut loc adunarea parohială a comunităţii ucrainene cu participarea însărcinatului cu Afaceri a.i. al Ucrainei în România Teofil Rendiuk şi a diplomaţilor Ambasadei în legătură cu inaugurarea în capitala României a primei biserici ucrainene sub conducerea părintelui Dumitru Colotylo.

Iniţierea la Bucureşti a slujbei religioase în limba ucraineană are loc în conformitate cu înţelegerile realizate în cadrul vizitei oficiale în România a Preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko din primăvara trecută şi a întâlnirii sale cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. în timpul adunării a fost discutată problema privind susţinerea de către Biserica ortodoxă Română a procesului de constituire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene Unite.

Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti locuiesc circa 300 de ucraineni (neoficial în jur de 5 mii), iar înfiinţarea unei parohii ortodoxe în care slujbele se oficiază în ucraineană a devenit un eveniment epocal pentru comunitatea ucrainenilor din Bucureşti. în Ucraina există peste 100 de parohii ortodoxe în care slujbele religioase se oficiază în limba română, iar în România funcţionează un Vicariat Ortodox Ucrainean care are 32 de biserici parohiale şi trei mănăstiri în care slujbele religioase se oficiază în limba ucraineană.

P.S. în România, după recensământul din 2011 locuiesc 52.000 de ucraineni, dintre care 31.124 trăiesc în judeţul Maramureş, iar restul în judeţele Timiş, Suceava, Satu-Mare, Botoşani, Arad, Caraş-Severin, Tulcea, laşi, Bucureşti şi Cluj. Ca minoritate etnică recunoscută oficial, ucrainenii au un scaun asigurat în Camera Deputaţilor. Liceul “Taras Şev-cenko” din Sighetu Marmaţiei este dedicat minorităţii ucrainene, aici se predă în limba ucraineană. în unele regiuni, ucrainenii deţin denumiri alternative: “rusini”,»ruteni” (în Maramureş, Bucovina, Banat şi Crişana), “huţuli” (în zona muntoasă a Bucovinei) sau “haholi” (în Dobrogea).

Добавить комментарий