Puigdemont: Cer eliberarea miniştrilor catalani şi încheierea represiunii politice

BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 26:  Catalan President Carles Puigdemont makes a statement at the Catalan Government building Generalitat de Catalunya on October 26, 2017 in Barcelona, Spain.  (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a cerut, joi, eliberarea celor opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia şi a condamnat „represiunea politică” instituită de către autorităţile de la Madrid, relatează site-ul publicaţiei El Pais.

Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasă naţiune europeană este scandaloasă şi ne ameninţă pe toţi. În calitate de premier legitim al Cataloniei, solicit eliberarea miniştrilor şi a vicepremierului. Solicit respect pentru toate opţiunile politice şi încetarea represiunii politice. Încarcerarea liderilor politici pentru îndeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de bază ale democraţiei. Este o lovitură de stat înaintea alegerilor [regionale] din 21 decembrie. În spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decât temnicerii lui mincinoşi. Vreau să le transmit susţinerea mea, a celorlalţi membri ai guvernului şi a milioane de oameni din toată lumea care asistă uluiţi la aceste evenimente foarte grave„, a spus Puigdemont, în cadrul unui discurs televizat, din Belgia.

Fostul lider catalan a avertizat că mişcarea pentru susţinerea independenţei ar trebui să fie pregătită pentru „o represiune dură şi de lungă durată”.

Nu numai că va trebui să rezistăm, dar va trebui să luptăm fără violenţă, cu pace şi cu respect pentru toate opiniile. Clanul furios al Articolului 155 vrea să ne trimită la închisoare. Dar vocea calmă a catalanilor este pentru libertate! Nu mai este o chestiune internă a Spaniei. Comunitatea internaţională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări„, a mai spus Carles Puigdemont.

Un judecător spaniol a emis, joi, un mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a anunţat avocatul său belgian. Alături de alţi patru foşti oficiali ai executivului regional care se află tot în Belgia, Puigdemont este acuzat de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

Opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, au fost arestaţi, joi, după audierile care au avut loc la Curtea Supremă din Spania.

Mediafax

Lasă un răspuns