Și-a purtat cu demnitate crucea destinului…

28 09 F 3

La 27 septembrie, în ziua de naștere a regretatului poet Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți a avut loc premiera filmului documentar „Vasile Tărâțeanu, arcașul neamului românesc din nordul Bucovinei”. Filmul a fost realizat de Ana-Cristina Tărâțeanu, fiica poetului, împreună cu echipa sa, și susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Locația pentru demonstrarea filmului n-a fost aleasă întâmplător. Aici, în Palatul Național, după cum a amintit Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, la 15 iulie 2021 Vasile Tărâțeanu a semnat cu partea română și cu cea ucraineană acordul privind reconstrucția Casei memoriale „Aron Pumnul”, aici a avut loc ultima ședință a Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava) cu participarea lui Vasile Tărâțeanu, inițiatorul acestei reuniuni literare de succes.

28 09 F 2

Autoarea filmului, Ana-Cristina Tărâțeanu, care a preluat de la tatăl ei conducerea Societății „Casa Limbii Române”, a realizat excelent ideea de a crea cât se poate de complet portretul lui Vasile Tărâțeanu – omul, poetul, activistul public. Și a obținut aceasta, selectând amintirile foștilor colegi, celor apropiați și bunilor prieteni ai „arcașului neamului românesc”. Este un epitet foarte potrivit pentru Vasile Tărâțeanu, fiindcă el toată viața sa a stat în apărarea intereselor naționale și spirituale ale neamului românesc de la poale de Carpați.

Premiera filmului a fost însoțită de aprecieri, de două momente muzicale susținute de Carolina Jitaru și Natalia-Camelia  Proțiuc. Carolina Jitaru a interpretat cântecul său „Nici milă, nici scuză” pe versuri de Vasile Tărâțeanu, iar Natalia-Camelia Proțiuc – cântecul preferat al regretatului poet „Pentru ea”, un imn al limbii române.

28 09 F 6

Slujitorii altarului  – arhimandritul Nikita și parohul Bisericii din Valea Cosminului, Dumitru Găină, prezenți la premiera filmului, au blagoslovit acțiunea și au subliniat că la 27 septembrie, ziua în care s-a născut Vasile Tărâțeanu, este prăznuită pe stil vechi Înălțarea Sfintei Cruci. Este o semnificație deosebită, or, Vasile Tărâțeanu și-a purtat cu demnitatea crucea destinului. Așa l-au știut toți cei care l-au cunoscut, așa îl primește posteritatea.

28 09 F 5

 

28 09 F 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий