„Surprizele funciare” ale Cadastrului de Stat au ajuns și la Dinăuți

DSC_0405

În ultimii ani mai multe sate din regiunea Cernăuți s-au pomenit cu „surprize funciare” din partea Cadastrului de Stat: cu darea în folosință a parcelelor de pământ unor persoane străine. Zilele acestea într-o asemenea situație s-a pomenit și satul Dinăuți. Cadastrul de Stat a repartizat unor persoane necunoscute câte două hectare de pământ în locul planificat pentru imașul comun al satului. Când localnicii au aflat despre aceasta, au cerut să fie convocată sesiunea Consiliului sătesc. „Deputații au votat împotriva acordării permiselor pentru elaborarea proiectelor funciare și transmiterii parcelelor de pe imaș în proprietate privată”, a comunicat primarul Vladimir Istrati. Reiese că satul poate să rămână fără imașuri și fânațuri.

Duminica trecută la Dinăuți a avut loc adunarea sătenilor, la care au participat circa 200 de persoane. Pe ordinea de zi au figurat două chestiuni importante: problema cauzată de Cadastrul de Stat și crearea Comunității Teritoriale Unite Dinăuți, aceasta fiind principala.

Referitor la hotărârea Direcției din Cernăuți a Cadastrului de Stat de a repartiza 40 hectare de terenuri  în afara hotarelor satului, rezervat pentru imaș și pășune,  dinăuțenii au decis să o atace în instanță judiciară și să ia aceste terenuri în proprietatea comunală.

Până acum Dinăuțiul nu s-a grăbit cu crearea Comunității Teritoriale Unite, vorba primarului Vladimir Istrati: „Să vedem cum vor merge treburile în alte comunități”. Și, iată, că Dinăuțiul se vrea singur într-o comunitate teritorial unită. La adunarea de duminică locuitorii satului s-au pronunțat pentru crearea comunității Dinăuți, în pofida planului de perspectivă existent, care prevede ca localitățile Dinăuți, Berestea și Doljok să adere la Comunitatea Teritorial Unită Noua Suliță. Cererea locuitorilor satului a fost înaintată către ARS Cernăuți.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

DSC_0407

Добавить комментарий