Tatiana MIKITIUK: „La Cernăuţi ne confruntăm cu lipsă acută de carte românească”

Screenshot_1

Dacă nu luăm în considerare Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii cernăuţene, cel mai mare fond de carte românească se păstrează la Biblioteca regională „M. Ivasiuk”. În secţia de literatură străină este un fond de 5.300 de cărţi în limba română. În afară de aceasta, literatură ştiinţifică română include şi fondul „Oleksa Romaneţ”. După moartea acestui cercetător notoriu al relaţiilor ucraineano-române, familia sa a donat Bibliotecii regionale bogata sa colecţie de cărţi.

– În total, biblioteca noastră dispune de 23 mii de cărţi în 28 de limbi ale lumii, ne informează doamna Tatiana Mikitiuk, şefă de secţie, conducătoarea Centrului „Fereastră spre America”. Cele mai multe cărţi sunt în limbile engleză (5.360), română (5.300), germană (5.500) şi poloneză (1.800). În fondurile noastre se păstrează şi cărţi rare în limba română. Valoroasă este colecţia „Biblioteca mileniului” – 250 de volume din literatura clasică universală în limba engleză, primită prin intermediul Proiectului „Fereastră spre America”.

Graţie altui proiect, realizat în anul 2014, de colaborare transfrontalieră între Biblioteca regională „M. Ivasiuk” şi Biblioteca judeţeană „Ion G. Sbiera” din Suceava, la Cernăuţi au fost aduse 200 de cărţi noi din România.

– A fost o completare ponderabilă a fondurilor noastre, constată doamna Tatiana Mikitiuk. Iar de atunci primim foarte puţine cărţi în limba română. În anul curent, de exemplu, am făcut rost numai de 20 de cărţi în limba română, dar şi acestea de la editurile din Cernăuţi.

Potrivit şefei Secţiei de literatură străină, la Biblioteca regională sunt căutate manualele de limba română. Sunt mulţi doritori care vor să înveţe româna şi au nevoie de asemenea manuale.

– Ne-am convins de eficienţa unor astfel de programe, care pentru biblioteca noastră sunt o salvare, o posibilitate sigură de completare şi înnoire a fondului de carte românească. De aceea, trebuie să găsim modalităţi de a continua această practică avantajoasă.

Screenshot_2

Добавить комментарий