Dmytro Kuleba: Ucraina nu vrea război. Deschidem focul doar în caz de amenințare

3j0a7638_650x410

Într-un interviu acordat Liberation ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina nu vrea război. În același timp, armata ucraineană va deschide focul în caz de amenințare, potrivit RBK.ua.

El a menționat că Ucraina nu își dorește o escaladare a conflictului din Donbas, care ar urma să fie soluționat pe cale politică și diplomatică.

„Vom deschide focul numai dacă va exista o amenințare la adresa trupelor noastre la sol, sau dacă acestea sunt atacate», a spus Kuleba.

Potrivit ministrului, regimul de încetare a focului în Donbas a funcționat până în luna decembrie,  apoi „s-a schimbat ceva la Moscova”.

„În ceea ce ne privește, nu efectuăm nici o manevră de consolidare a forțelor pentru a intra în ofensivă, cu excepția rotațiilor militare obișnuite. Dar dacă unul dintre noi este ucis, avem dreptul să ne apărăm», a adăugat ministrul.

Dmytro Kuleba consideră că agravarea situației din Donbas este un mesaj adresat Ucrainei pentru a înspăimânta guvernul ucrainean și a-l face mai flexibil în negocieri.

„Rușii folosesc această escaladare pentru a-și consolida poziția în formatul Normandiei. Apoi, este un mesaj adresat țărilor occidentale în general, un răspuns la sancțiunile impuse Moscovei după arestarea lui Alexei Navalnîi. Mesajul este următorul: orice nu ați face, noi facem ceea ce ne dorim «, a spus Kuleba.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий